Anda di sini

Sosilawati, tiga pembantu mungkin dibunuh orang lain

Advertisement

Tiada satu pun DNA tertuduh pada mana-mana barang kes

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan semalam diberitahu ada kemungkinan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga pembantunya dibunuh oleh orang lain.

Peguam Amer Hamzah Arshad yang mewakili seorang daripada empat tertuduh, R. Matan, berkata adalah munasabah bagi mahkamah membuat kesimpulan tentang  kemungkinan itu kerana tiada motif bagi mana-mana tertuduh membunuh keempat-empat individu itu.

Beliau berkata terdapat beberapa profil DNA lelaki tidak diketahui  pada kayu pemukul kriket dan dua puntung rokok, kesan darah dan cap jari yang  ditemui di kuarters pekerja di kawasan ladang.

Tiada satu pun DNA tertuduh ditemui pada mana-mana barang kes itu, katanya.

Menurutnya terdapat bukti yang menunjukkan ada individu lain yang mempunyai motif untuk membunuh Sosilawati.

“Orang tidak dikenali yang profil DNAnya ditemui pada kayu pemukul kriket, puntung rokok dan kesan darah serta bukti cap jari individu tidak dikenali yang diambil dari bilik semua barang kes ditemui menjurus kepada kesimpulan bahawa pembunuhan dilakukan oleh individu-individu lain,” kata Amer Hamzah.

Beliau berkata tiada bukti DNA mana-mana tertuduh pada kepingan zink yang dijumpai di Sungai Kelanang, selain tiada bukti menunjukkan kepingan zink itu datangnya dari ladang itu.

Bekas peguam N. Pathmanabhan, 45, dan pekerja ladang T. Thilaiyalagan, 23, Matan, 24 dan R.Kathavarayan, 35, memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam yang mensabitkan dan menjatuhi hukuman mati ke atas mereka kerana membunuh Sosilawati, 47, pegawai bank Noorhisham Mohamad, 38, peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan pemandu Sosilawati Kamaruddin Shamsuddin, 44.

Mereka dituduh melakukan kesalahan itu di Lot 2001, Jalan Tanjong Layang, Tanjung Sepat, Banting antara jam 8.30 malam dan 9.45 malam pada 30 Ogos 2010.

Amer Hamzah juga berhujah bahawa tiada bukti menunjukkan keempat-empat tertuduh berada di ladang pada hari pembunuhan dikatakan dilakukan.

Beliau berkata keterangan seorang pembantu ladang itu Siti Hamidah Karnax yang nampak kayu balak dibawa ke ladang pada hari sebelum kejadian dikatakan berlaku dan bahawa Thilaiyalagan, Matan, Kathavarayan dan U. Suresh dilihat memunggah kayu balak dan meletakkannya berhampiran kandang lembu, adalah meragukan dan tidak membuktikan apa-apa yang mencurigakan memandangkan ada orang lain bekerja di ladang itu.

“Tiada bukti Matan merancang sesuatu dengan mana-mana tertuduh lain sama ada pada 29 Ogos 2010 atau pada 30 Ogos 2010,” katanya dan menambah kata anak guamnya harus dibebaskan.

Beliau juga berhujah bahawa andaian keempat-empat individu itu dibunuh dan kemudian dibakar di ladang itu tidak dapat diterima kerana kesan hidrokarbon tidak ditemui oleh anjing pengesan Jabatan Bomba di tapak yang disyaki di ladang itu.

“Kebakaran tidak akan berlaku tanpa kesan pembakaran atau pemesatan,” katanya.

Pathmanabhan diwakili peguam Manjeet Singh Dhillon, Thilaiyalagan diwakili peguam Gurbachan Singh dan Hisyam Teh Poh Teik manakala Kathavarayan diwakili peguam M.Stanislaus Vethanayagam.

Pasukan pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya Ishak Mohd Yusoff.     Perbicaraan bersambung hari ini. — Bernama

Advertisement