Anda di sini

Pasangan muda digalak kumpul emas sebagai permulaan jaminan belanja kahwin

Advertisement

KUALA LUMPUR: Pasangan yang bercadang untuk melangsungkan perkahwinan pada usia muda digalakkan mengumpul emas sebagai permulaan jaminan masa depan perkahwinan mereka.

Ini kerana nilai mata wang tidak terjamin selain ia bergantung kepada pasaran tukaran mata wang dunia yang sentiasa berubah-ubah.

Menurut Dekan Fakulti Ekonomi dan Perniagaan, Univerti Malaysia Sarawak (UNIMAS) Prof Dr Shazali Abu Mansor berkata pasangan muda yang membuat simpanan dalam bentuk emas merupakan satu pelaburan bijak bagi tempoh jangka masa panjang.

Ini kerana, katanya, jika mengikut trend jangka panjang, harga emas dilihat akan terus meningkat selain merupakan jenis harta yang mudah cair.

“Jika perlu wang, emas ini boleh dijual pada bila-bila masa,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini.

Beliau turut menasihatkan pasangan muda yang bakal melangsungkan perkahwinan supaya tidak membuat pinjaman untuk membiayai perbelanjaan perkahwinan mereka.

“Belanja perkahwinan ini buat sekadar mampu dan wajib sahaja. Jangan takut kepada tekanan masyarakat, sebaiknya simpanan itu digunakan untuk mengharungi alam selepas perkahwinan dan bukan untuk perbelanjaan semasa majlis,” katanya.

Bagi graduan Univesiti Malaysia Perlis, Muhamad Nazrul Zakaria, 25, berkata dia mula mengumpul emas dalam bentuk dinar sejak awal tahun ini sebagai persediaan perkahwinannya pada tahun depan.

Katanya, dinar emas itu akan dijadikan sebagai mas kahwin dan hantaran perkahwinannya kerana ia boleh disimpan oleh bakal isteri dalam bentuk simpanan kekal.

“Emas juga merupakan barang kalis inflasi, walau apa pun yang berlaku pada nilai ringgit (jatuh), ia tidak memberi kesan kepada nilai emas,” katanya, yang menyasarkan untuk mengumpul antara lima hingga tujuh dinar sebagai hantaran perkahwinan.

Nazrul, yang berasal dari Kelantan, turut bersetuju bahawa simpanan emas juga merupakan satu bentuk pelaburan untuk jangka masa panjang. — Bernama

 

Advertisement