Anda di sini

Kanak-kanak lelaki cedera main mercun bola

Advertisement

TASEK GELUGOR: Seorang kanak-kanak lelaki berusia lapan tahun, Muhamad Hanif Mohd Rozaimi cedera di muka dan tangan selepas bermain mercun bola di rumahnya di Tasek Gelugor, di sini, kelmarin.

Menurut ibu kanak-kanak itu, Suraya Md Desa, 40, beliau tidak menyedari Muhamad Hanif bermain mercun sehingga terdengar bunyi dentuman kuat dan suara anaknya menjerit meminta tolong.

“Dalam kejadian kira-kira jam 2 petang itu, (Muhamad) Hanif baru balik dari sekolah dan dia dipercayai terjumpa beberapa biji mercun bola itu dalam rumah, saya pun tidak pasti ia milik siapa.

“Saya cuma nampak Hanif tergesa-gesa keluar dan saya tidak pasti dia mahu buat apa. Rupa-rupanya dia membakar mercun bola itu di pekarangan rumah kami,” katanya di sini semalam.

Katanya ketika sedang bersiap untuk memasak bagi berbuka puasa beliau terdengar bunyi dentuman kuat sebelum Muhamad Hanif menjerit meminta tolong.

“Selepas dentuman kuat mercun, saya dengar suara anak meraung kesakitan dan saya terus keluar untuk melihat keadaannya. Dia mengalami kecederaan iaitu melecur di muka dan tangan,” katanya.

Suraya yang merupakan suri rumah berkata beliau membawa Muhamad Hanif ke Hospital Kepala Batas untuk rawatan sebelum dia dipindahkan ke Hospital Pulau Pinang.

Katanya Muhamad Hanif melecur tiga peratus di muka dan tangan akibat kejadian itu.

“Nasib baik keadaannya tidak teruk tetapi dari semalam (kelmarin) Hanif asyik merengek sakit mungkin sebab kesan melecur akibat letupan berkenaan,” katanya. — Bernama

 

Advertisement