Anda di sini

Najib jawab dakwaan wujud ‘masalah lebih besar’

Advertisement

‘Masalah’ yang didakwa Dr M sebahagian besarnya berpunca daripada perbuatan bekas PM itu sendiri

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata dakwaan Tun Dr Mahathir Mohamed kononnya beliau telah menimbulkan ‘masalah lebih besar’ terhadap negara ini sebahagian besarnya berpunca daripada perbuatan bekas perdana menteri itu sendiri.

“’Masalah’ yang dirujuk oleh Tun sebahagian besarnya berpunca daripada perbuatannya sendiri akibat daripada ‘serangan’ dilakukannya dan tindakannya melaungkan pembohongan dan fitnah oleh pembangkang,” kata perdana menteri dalam ruangan soalan yang sering ditanya di dalam blog beliau, najibrazak.com.

Najib berkata dakwaan berkenaan telah disebar luas menerusi Internet, dan ini merupakan sesuatu yang Dr Mahathir tidak perlu hadapi semasa beliau menjadi perdana menteri.

Beliau berkata apa yang jelas Dr Mahathir telah menggunakan pendemokrasian maklumat dalam sosial media iaitu semua maklumat, walaupun sekelumitpun tidak benar, dianggap sebagai benar.

“Hanya kerana satu pembohongan telah disebarkan beribu-ribu kali, ia tidak akan menjadikan ia sebagai benar. Dengan serangan hebat seumpama itu dibuat secara dalam talian, adalah tidak menghairankan bahawa Tun fikir wujud ‘masalah’ lebih besar hari ini,” kata Najib.

Najib mengambil peluang untuk menjawab kritikan dilemparkan terhadapnya dan pentadbiran beliau, kontroversi 1Malaysia Development Berhad, Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), pembelian jet rasmi dan kebimbangan terhadap keselamatan di Sabah.

Mengakui bahawa pentadbiran beliau, sama seperti mana-mana pentadbiran lain, tidak terlepas daripada berdepan cabaran, Najib berkata rekod kerajaan sejak enam tahun lepas menunjukkan kerajaan menjadikan keadaan lebih baik bagi semua rakyat Malaysia.

“Dan kami akan terus mengotakan janji kami untuk melakukan transformasi terhadap ekonomi, kerajaan dan negara apabila kita mencapai Wawasan 2020,” katanya sambil menggesa rakyat Malaysia untuk terus yakin dan bersama-sama berusaha untuk mencapainya daripada berbalah sesama sendiri.

Najib juga mengingatkan anggota UMNO dan Barisan Nasional serta semua rakyat Malaysia untuk tidak terus percaya bulat-bulat setiap kali Dr Mahathir melakukan ‘serangan’.

Meminta mereka untuk berfikir sejenak dan menganalisis faktanya apabila itu berlaku, perdana menteri berkata apa yang ditonjolkan oleh Dr Mahathir merupakan tuduhan dan masalah kerana beliau tahu bagaimana “untuk mempengaruhi minda rakyat terhadap kerajaan sekarang dan saya”.

Najib berkata Dr Mahathir telah melakukan banyak perkara baik dan hebat semasa menjadi perdana menteri tetapi beliau tidak lagi menerajui pentadbiran.

“Malah sekiranya saya berundur, Tun akan terus campur tangan dalam pentadbiran negara. Beliau boleh kata yang beliau hanya melaksanakan hak demokrasi sebagai sebagai seorang warganegara, tetapi inilah sifat Tun Mahathir,” kata Najib.

Beliau berkata rakyat cenderung untuk percaya apa sahaja yang dikatakan oleh Dr Mahathir walaupun ia tidak betul sepenuhnya, dan ia mempunyai kesan amat besar terhadap persepsi orang ramai kerana beliau bukan sekadar orang biasa.

“Terdapat sebab kenapa kebanyakan bekas ketua kerajaan di seluruh dunia tidak campur tangan dalam kerja pentadbiran semasa kerana apa sahaja yang mereka katakan boleh dengan mudah menjejaskan sistem itu,” katanya. — Bernama

 

Advertisement