Anda di sini

Tabung bantu mangsa gempa mula ditubuh

Advertisement

RANAU: Beberapa pihak mula tampil dan menubuhkan tabung bagi membantu mangsa yang terjejas akibat kejadian gempa bumi yang melanda Ranau serta daerah lain di Sabah pada Jumaat lepas.

Kementerian Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna Sabah semalam melancarkan ‘Tabung Bencana Gempa Bumi Gunung Kinabalu: Majlis Perkhidmatan Masyarakat Sabah (MPMS)’ khusus bagi mengumpul dana untuk disalurkan kepada malim gunung dan porter yang terjejas.

Menterinya Datuk Jainab Ahmad Ayid berkata pihaknya akan bertemu dengan pengurusan Taman-Taman Sabah bagi mendapatkan maklumat lengkap mengenai mereka yang terbabit untuk memudahkan pengagihan dana.

“Kami amat prihatin terhadap apa yang mereka alami dan kami akan berusaha membantu menyalurkan bantuan secepat mungkin,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan tabung itu di Pusat Gerakan Operasi Taman Kinabalu di sini semalaml.

Orang ramai yang ingin membantu boleh menyalurkan sumbangan menerusi akaun Alliance Bank 101960010086060 atau terus menghubungi MPMS di talian 088-221194.

Tiga belas individu disahkan terkorban setakat ini akibat gempa bumi dengan kekuatan 5.9 pada skala Richter yang berlaku di Ranau pada 7.15 pagi Jumaat.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Seri Masidi Manjun mengumumkan Gunung Kinabalu ditutup selama tiga minggu mulai kelmarin kerana laluan pendakian ke puncak gunung terjejas teruk dan berbahaya buat pendaki.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Malim Gunung Kinabalu Richar Soibi berkata 250 malim gunung dan 50 ‘porter’ yang berdaftar di bawah persatuan itu menyuarakan kebimbangan berdepan masalah kewangan sebaik mendengar berita penutupan aktiviti pendakian Gunung Kinabalu kelmarin.

“Memang punca pendapatan kami agak terjejas, sebab aktiviti pendakian gunung ditutup untuk sementara waktu dan ini adalah punca pendapatan kami.

“Kebiasaannya pendapatan bulanan bagi malim gunung kira-kira RM800 sebulan manakala porter boleh mencecah kira-kira RM600 sebulan,” katanya kepada Bernama di sini, semalam.

Justeru, katanya, kebanyakan malim gunung kini berusaha mencari pekerjaan sementara.

Sumbangan boleh disalurkan ke akaun CIMB 8005609923 (Persatuan Malim Gunung Kinabalu).

Sementara itu, Badan Perhubungan Wanita Barisan Nasional (BN) Sabah pula menubuhkan ‘Tabung Bencana Gempa Bumi: Wanita BN Sabah’ untuk membantu mangsa yang cedera dan keluarga mangsa yang meninggal dunia akibat bencana itu.

Menurut Ketua Badan Perhubungan Wanita BN Sabah Datuk Armani Mahiruddin setakat ini, Ketua Pergerakan Wanita UMNO Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil memberi sumbangan sebanyak RM20,000 sebagai permulaan dana itu.

Orang ramai juga boleh menyalurkan sumbangan ke akaun CIMB Badan Perhubungan Wanita UMNO Sabah 10020010208058. — Bernama