Anda di sini

Sudarsono tinggalkan skuad Harimau

Advertisement

Oleh Harry Ilias //

Komitmen terhadap tugas dengan skuad Sarawak menjadi punca utama peletakan jawatannya

SELAMAT BERJUANG: Sudarsono bersalaman dengan Patrick sambil disaksikan Ketua Jurulatih, Robert Alberts serta barisan pemain lain pada sesi latihan di Padang D, Kuching semalam.

KUCHING: Naib Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datu Sudarsono Osman mengumumkan peletakan jawatannya sebagai pengurus skuad kebangsaan berkuat kuasa serta-merta selepas hampir 10 bulan menduduki kerusi panas itu.

Menurut Sudarsono, komitmennya terhadap tugasnya bersama Persatuan Bola Sepak Sarawak (FAS) dan skuad Sarawak menjadi punca utama peletakan jawatan beliau itu.

Katanya, beliau memang sudah lama berniat untuk mengundur diri kerana tidak dapat memberi tumpuan sepenuhnya terhadap skuad kebangsaan disebabkan masalah logistik.

“Saya telah menulis surat kepada Presiden FAM, Tengku Abdullah Sultan Ahmad dan Exco FAM berhubung perkara ini,” katanya di sini semalam.

Presiden Persatuan Bola Sepak Sarawak (FAS) itu dilantik sebagai pengurus skuad kebangsaan pada Julai 2014 bagi menggantikan Datuk Subahan Kamal.

“Sebenarnya, saya telah menyatakan niat untuk meletak jawatan (pengurus pasukan negara) selepas Kejohanan Piala Suzuki lalu kerana berjaya mencapai sasaran yang ditetapkan pada kejohanan itu,” katanya.

Sehubungan itu, Sudarsono percaya pemain pertahanan import baharu pasukan Sarawak iaitu Patrick Gerhardt mampu menggalas tugas yang ditinggalkan oleh Ronald Hikspoors akibat kecederaan.

“Patrick mempunyai rekod yang baik ketika bermain bersama kelab Melbourne Heart dalam Liga Australia sebelum ini.

“Saya juga difahamkan beliau pernah bersaing dengan Billy (Mehmet) dalam liga tersebut dan prestasinya mendapat komen positif daripada rakan sepasukan,” tambahnya.

Beliau juga berharap Patrick dapat membantu skuad Sarawak meraih kemenangan dalam beberapa baki saingan Liga Super musim ini.

Sudarsono juga yakin Patrick dapat melakukan penampilan pertama esok (Jumaat) menentang PDRM meskipun belum mendapat surat pelepasan daripada kelab lamanya di Iraq.

“Kita telah menghubungi kelab lamanya di Iraq semalam dan yakin mereka akan memberi pelepasan kepada Patrick secepat mungkin,” katanya.

Sarawak akan menentang PDRM di Stadium Shah Alam malam esok pada kancah Liga Super 2015.

Advertisement