Anda di sini

MPP anjur Cabaran Ekstrem Off-Roaders 4×4 Antarabangsa 2015

Advertisement

KUCHING: Majlis Perbandaran Padawan (MPP) akan menganjurkan Cabaran Ekstrem Off-Roaders 4×4 Antarabangsa 2015.

Pengerusinya Lo Khere Chiang berkata, acara itu akan diadakan selama empat hari bermula 23 Mei nanti di Skim Penempatan Semula Bengoh.

“Majlis pelancaran acara ini akan diadakan pada 8 April yang akan disempurnakan oleh Yang Berhormat Menteri Muda Kesihatan Datuk Dr Jerip Susil bagi meraikan kedatangan peserta,” katanya pada sidang media di sini semalam.

Mengulas lanjut mengenai cabaran kereta pacuan empat roda itu Lo memberitahu, peserta akan menguji ketahanan jentera masing-masing dengan litar semula jadi yang ditawarkan di situ.

“Mereka akan merentasi sungai, mendaki gunung, lumpur, menuruni bukit, mendaki batu bagi menguji kemahiran memandu jentera mereka,” tambahnya.

Beliau berkata acara itu adalah langkah MPP membantu Kementerian Pelancongan mempromosikan kawasan tarikan pelancong yang ditawarkan di situ.

Selain cabaran antarabangsa itu, Lo memberitahu MPP juga akan mengadakan Pertandingan Lalu Lintas Shell pada 2 April ini yang dijangka disertai 36 sekolah.

“Kita mendapat penyertaan 13 sekolah menengah dan 23 sekolah rendah dan pemenang pertandingan ini akan menjadi wakil Sarawak untuk bertanding di peringkat kebangsaan,” jelasnya.

Pada masa sama, menurutnya, ia juga bagi memberi pendidikan awal kepada golongan muda tentang keselamatan di jalan raya selain melahirkan individu bertanggungjawab dan mematuhi peraturan jalan raya.

“Justeru, kita mempelawa penduduk di sekitar kawasan ini serta warga kota untuk bersama-sama menyertai dan hadir pada acara yang kami anjurkan nanti,” ujarnya.

Advertisement