Anda di sini

Penolong Pegawai Penyiasat Polis didakwa minta dan terima rasuah

Advertisement

JOHOR BAHARU: Seorang anggota polis mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini semalam atas pertuduhan meminta dan menerima rasuah daripada orang awam, tahun lepas.

Bagi pertuduhan pertama, Sarjan Mohd Ferdaus Abdullah, 28, didakwa meminta suapan wang tunai RM2,500 daripada Ismail Dahlan, sebagai dorongan menyelesaikan kes Nurulhuda Samsudin yang disyaki terlibat dalam kes memiliki dadah.

Mohd Ferdaus yang merupakan Penolong Pegawai Penyiasat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Baharu Utara didakwa melakukan kesalahan terbabit di IPD berkenaan pada jam 12.30 malam, 2 Jun 2014.

Bagi tuduhan kedua, dia yang masih bujang dituduh secara rasuah menerima suapan wang tunai RM1,900 daripada Ismail sebagai dorongan sama, di lokasi sama, pada 11 malam, 4 Jun 2014.

Dia didakwa mengikut Seksyen 16(a)(B) dan 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan, atau RM10,000, mengikut mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Hakim Mohamad Haldar Abdul Aziz membenarkan Mohd Ferdaus diikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 13 April untuk sebutan semula kes.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa SPRM Abdul Ghaffar Ab Latiff manakala Mohd Ferdaus diwakili peguam Nor Hidayu Arshad. — Bernama

 

Advertisement