Anda di sini

SKMM kerjasama dengan polis kesan ‘Isis Malaysia 69’

Advertisement

CYBERJAYA: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia sedang bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk mengesan pemilik akaun YouTube ‘Isis Malaysia 69’, kata Pengerusi SKMM Datuk Seri Dr Halim Shafie.

“Apa bantuan yang diperlukan kami akan berikan. Kerjasama sudah bermula dan kami sudah pun berhubung dengan PDRM,” katanya kepada pemberita semasa diminta mengulas mengenai penerbitan video itu.

Halim ditemui selepas menyaksikan majlis pertukaran memorandum persefahaman (MoU) antara SKMM dan Malaysian-American Commission on Educational Exchange (MACEE) di SKMM di sini semalam.

Kelmarin, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata polis sedang mengesan pemilik akaun YouTube Isis Malaysia 69 bagi membantu siasatan berkaitan video cubaan menghasut orang ramai mengadakan bantahan terhadap sistem keadilan di mahkamah negara ini.

Dalam video berdurasi kira-kira seminit itu, empat individu berpakaian serba hitam dan menutup bahagian muka, memberi amaran akan mengadakan bantahan terhadap sistem keadilan mahkamah dengan membakar mercun pada 18 Feb pada jam 11.30 malam.

Kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 124C Kanun Keseksaan iaitu cubaan melakukan sesuatu aktiviti yang menjejaskan demokrasi berparlimen.

Mengenai saranan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek kepada syarikat telekomunikasi supaya menawarkan pakej jalur lebar pada harga yang lebih rendah, beliau berkata SKMM akan berbincang dengan pihak industri bagi mendapatkan pandangan.

Sementara itu di SUNGAI PETANI, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohmad Salleh berkata polis akan bekerjasama dengan SKMM bagi menjejaki dan mengenal pasti individu yang terlibat.

“Tindakan undang-undang kepada individu tersebut juga boleh dikenakan mengikut Akta Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (SOSMA),” katanya kepada pemberita pada sidang media Ops Cantas Khas Utara di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Muda, Kedah. — Bernama

Advertisement