Anda di sini

98,142.5 tan sampah pascabanjir dibersihkan di Kelantan

Advertisement

KOTA BAHARU: Sebanyak 98,142.5 tan sampah di seluruh Kelantan dipungut melalui operasi pelupusan sampah dan pembersihan pascabanjir sehingga 29 Jan lepas.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan Negeri Datuk Abdul Fattah Mahmood berkata sampah berkenaan dipungut pihak berkuasa tempatan (PBT) dengan kerjasama syarikat Alam Flora Sdn Bhd serta badan bukan kerajaan (NGO).

“Tiga daerah mencapai tahap pembersihan sepenuhnya iaitu Tanah Merah, Pasir Mas dan Jeli manakala Kota Baharu, Tumpat dan Gua Musang mencapai 95 peratus,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat Exco Kerajaan Negeri Kelantan di Kompleks Kota Darul Naim di sini, semalam.

Abdul Fattah berkata kerja pembersihan sampah di daerah Machang mencapai 90 peratus manakala Kuala Krai 80 peratus.

Beliau berkata pungutan sampah paling banyak ialah di Kota Baharu iaitu 40,330 tan diikuti Gua Musang (9,608 tan) dan Kuala Krai (7,837.3 tan).

Kerajaan negeri menyasarkan kesemua sampah pukal dapat dibersihkan hujung bulan lepas bagaimanapun berlaku kelewatan di beberapa kawasan berikutan pelbagai faktor antaranya sesetengah pemilik kedai dan rumah tidak melakukan kerja pembersihan.

Abdul Fattah berkata berikutan perkara tersebut beliau melalui beberapa PBT yang terlibat telah mengeluar-kan notis kepada pemilik premis dan kediaman untuk menyegerakan kerja pembersihan.

Beliau berharap orang ra-mai yang terlibat dengan banjir yang berlaku Disember lalu agar segera membersihkan premis dan kawasan masing-masing supaya sampah dapat diangkut ke tapak pelupusan dengan segera.

Katanya sehingga kini sejumlah RM16.8 juta diperuntukkan untuk kerja-kerja pembersihan sampah ber-kenaan.

Beliau berkata pihaknya memohon peruntukan tambahan daripada Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk pembersihan longkang dan jalan yang berdebu di negeri itu. — Bernama

Advertisement