Anda di sini

Malaysia turun tanpa tekanan

Advertisement

Dollah yakin pasukannya mampu beraksi cemerlang memburu kemenangan selesa

PETALING JAYA: Ketiadaan kapten, Shukor Adnan dan pemain sayap, Amri Yahya bukan satu tekanan bagi skuad Harimau Malaya menghadapi Vietnam pada separuh akhir pertama Piala AFF Suzuki 2014 di Stadium Shah Alam, Selangor malam ini.

Jurulatih kebangsaan, Dollah Salleh berkata ketiadaan kedua-kedua pemain itu akibat kesalahan dua kad kuning tidak akan menjejaskan tumpuan pasukan untuk meraih bekalan selesa sebelum bertandang ke Hanoi, pada 11 Disember nanti.

Katanya, anak-anak buahnya berada dalam keadaan terbaik serta bersedia sepenuhnya tanpa sebarang tekanan untuk menghadapi Vietnam.

“Semua pemain tidak menunjukkan sebarang tanda tekanan ketika menjalani latihan sejak beberapa hari lalu,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat pengurus pasukan di Wisma FAM, kelmarin.

Beliau memberi jaminan bahawa anak-anak buahnya akan turun dengan semangat juang yang tinggi untuk memburu kemenangan tanpa memandang rendah kemampuan Vietnam yang memiliki kelebihan melakukan serangan pantas.

Ditanya calon kapten, Dollah berkata ia akan diputuskan pada hari perlawanan dan menegaskan isu pengganti Shukor sebagai kapten tidak penting tetapi apa yang lebih penting adalah kemenangan.

Sementara itu, pemain pertahanan, Mohd Muslim Ahmad mengakui Vietnam mempunyai kelebihan dari segi serangan dan Malaysia perlu membina kekuatan di barisan pertahanan.

“Benteng pertahanan perlu bekerja keras sepanjang masa bagi menyekat serangan Vietnam kerana mereka mampu menjaringkan gol sehingga ke saat akhir perlawanan,” katanya. — Bernama

Advertisement