Anda di sini

Lebih 50 peratus penerima BR1M di Kelantan tidak mempunyai akaun bank

Advertisement

KOTA BAHARU: Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) Kelantan menggesa lebih 50 peratus daripada 450,000 orang penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) di Kelantan untuk membuka akaun bank bagi memudahkan urusan peng-agihan bantuan.

Pengarahnya Datuk Makh-tar Mustapha berkata, pihak-nya juga membuat pengagihan secara manual seperti tahun lalu tetapi lebih menggalakkan penerima untuk membuka akaun bank bagi memudahkan urusan.

Pengagihan bantuan bermula 28 Jan depan.

“Pengagihan secara ma-nual pada peringkat pertama diberi pada majlis yang akan ditetapkan nanti dalam bentuk baucar.

“Untuk peringkat kedua serta ketiga dihantar terus kepada penerima di rumah mengikut alamat yang ditetapkan di borang permohonan,” katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas Majlis Pelancaran Kempen Jualan Kembali ke Sekolah 2015 di sebuah pasar raya di sini, semalam.

Pada majlis tersebut sebanyak 22 pemilik pasaraya di negeri ini menerima sijil Penyertaan Kempen ‘Jualan Kembali Ke Sekolah 2015’ dan seramai 40 orang pelajar pula menerima sumbangan barangan persekolahan.

Katanya, Program ‘Jualan Kembali ke Sekolah’ itu berlangsung selama 51 hari bermula 22 Nov sehingga 11 Jan 2015.

Ia bertujuan membantu pengguna khususnya masya-rakat setempat mendapatkan keperluan persekolahan pada harga yang lebih rendah dan berpatutan. — Bernama

Advertisement