Anda di sini

Mangsa banjir di Changkat Jong 192 orang

Advertisement

IPOH: Jumlah mangsa banjir di Changkat Jong dekat Teluk Intan berkurangan kepada 192 orang setakat ini berbanding 243 orang petang kelmarin.

Pegawai Jabatan Pertahanan Awam Daerah Hilir Perak Mohd Fazly Mohamad Zawawi berkata sebahagian daripada 243 orang mangsa banjir yang ditempatkan di pusat pemindahan di Sekolah Kebangsaan Changkat Jong dibenarkan pulang, sejak petang semalam.

“Hanya mangsa banjir yang mendiami Lorong Mesra di Batu 7 belum dibenarkan pulang dan masih ditempatkan di pusat pemindahan. Ini kerana banjir di penempatan itu belum surut,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini semalam.

Beliau berkata kerja-kerja mengepam air keluar dari kawasan Lorong Mesra ke Sungai Bidor sedang dilakukan Jabatan Pengairan dan Saliran petang semalam.

Paras air Sungai Bidor berhampiran kawasan yang terjejas juga turun kepada 2.88 meter berbanding 3.16 meter petang kelmarin, katanya.

Kejadian banjir itu adalah yang kedua melanda kawasan Changkat Jong dalam tempoh dua minggu selepas ban Sungai Bidor pecah akibat hujan lebat dan air melimpah ke kawasan penempatan.

Pada 14 Nov lepas, sebanyak 56 mangsa daripada 16 keluarga yang mendiami Lorong Mesra di sini terpaksa dipindahkan. — Bernama

Advertisement