Anda di sini

Para pemimpin perlu sesuaikan diri dengan persekitaran berita masa nyata

Advertisement

KUALA LUMPUR: Para pemimpin kerajaan perlu menyesuaikan diri dengan persekitaran berita masa nyata memandangkan kitaran berita hari ini memerlukan mereka memberi respons masa nyata kepada mana-mana isu, kata ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin.

Khairy, yang muncul sebagai penceramah terakhir pada Forum Antarabangsa UMNO di sini semalam, berkata para pemimpin perlu menyesuaikan diri dengan perubahan baharu di mana media sosial bergerak sebagai akses yang pantas dan kesalinghubungan yang tidak terhad.

Persekitaran yang agak serius pada Forum Antarabangsa UMNO bertukar rancak apabila Khairy mengambil bahagian, dengan menonjolkan cabaran utama yang dihadapi pemimpin kerajaan dalam dunia kesalinghubungan.

Beliau berkata dengan begitu kerap media sosial digunakan, ia sebenarnya mewujudkan satu lagi sumber autoriti memandangkan orang ramai memilih untuk mempercayai apa yang dibaca mereka dalam media sosial berbanding media konvensional.

“Kita tidak boleh menafikan bahawa media sosial merupakan medium paling berpengaruh dan hari ini kitaran berita telah berubah menjadi berita masa nyata dan oleh itu para pemimpin perlu memberikan respons dalam masa nyata.

“Orang ramai lebih suka ahli politik yang boleh memberi maklum balas yang pantas melalui Twitter atau Facebook tanpa perlu membaca kenyataan yang disediakan. Mereka mahu melihat maklum balas spontan,” katanya.

Khairy juga berkata pemimpin hari ini juga perlu melibatkan diri dalam isu-isu yang lebih telus dan konsisten memandangkan trend dalam rangkaian sosial telah berkembang menjadi satu dimensi baharu.

“Orang ramai bukan lagi penerima pasif, mereka kini aktif dalam media sosial dan trend itu bukan sahaja untuk berkongsi atau menyebarkan maklumat, tetapi juga berkongsi pendapat dan menjadikannya viral,” katanya.

Prestasi unik Khairy dengan membentangkan fakta yang menarik jelas mengagumkan bekas Menteri Sukan Belia dan Maghribi, Moncef Belkhayat.

Bercakap kepada Bernama selepas forum itu, Belkhayat berkata Khairy benar-benar memberi nasihat yang baik dan masuk akal kepada pemimpin tentang bagaimana untuk mendekati orang ramai dalam media sosial.

“Ini satu daripada penyampaian terbaik yang saya pernah hadiri mengenai bagaimana untuk melibatkan diri dengan betul dalam media sosial untuk mana-mana ahli politik. Beliau (Khairy) telah menyebut tujuh nasihat penting kepada kita untuk melibatkan diri dalam media sosial dan saya amat gembira untuk berada di sini,” katanya.

Selain itu, Belkhayat juga mengalu-alukan Khairy untuk melawat Maghribi bagi mengukuhkan lagi hubungan dan kerjasama di antara belia Malaysia dan negara itu.

Forum bertemakan ‘Dunia Kesalinghubungan: Cabaran Dalam Pembinaan Negara’ diadakan bersempena Perhimpunan Agung Umno 2014 di Pusat Dagangan Dunia Putra.

Forum dua hari yang bermula semalam disertai 127 perwakilan asing dari 34 parti mewakili 22 negara dan kor diplomatik dari hampir 70 negara. — Bernama

Advertisement