Anda di sini

Pandelela mahu berehat

Advertisement

Akan menjalani pemulihan selepas Grand Prix Terjun FINA minggu ini

Pandelela

KUALA LUMPUR: Atlet terjun negara, Pandelela Rinong Pamg akan berehat seketika daripada menyertai kejohanan untuk menjalani proses pemulihan selepas menyertai Grand Prix Terjun FINA hujung minggu ini.

“Mungkin selepas Grand Prix di sini, saya akan menjalani proses pemulihan. Sejak mengalami kecederaan saya tidak pernah menjalani rehabilitasi dan terus menjalani latihan dan pergi bertanding,” katanya ditemui selepas sidang media mengenai kejohanan berkenaan di sini, semalam.

Malaysia akan menjadi penganjur edisi akhir siri Grand Prix Terjun FINA yang berlangsung dari 24 hingga 26 Oktober di Pusat Akuatik Nasional, Bukit Jalil.

Atlet elit berusia 21 tahun dari Bau, Sarawak itu mengalami kecederaan lutut kiri ketika menjalani latihan di Guangzhou, China, sebulan sebelum beraksi pada Sukan Komanwel di Glasgow, Scotland Ogos lalu.

“Saya tidak mahu katakan kecederaan yang saya alami ini menjadi penyebab saya tidak dapat beraksi dengan baik di Sukan Asia baru-baru ini.

“Sebagai atlet ada masanya kita tidak berada pada prestasi terbaik. Kadang-kala keputusan yang dikehendaki tidak dapat diperolehi,” katanya.

Pada temasya Sukan Komanwel, Pandelela sekadar meraih pingat perak dalam acara kegemarannya 10m platform individu dan pingat gangsa acara 10m platform seirama bersama Nur Dhabitah Sabri.

Di Sukan Asia Incheon, Korea Selatan bulan lepas, beliau memenangi pingat gangsa acara 10m platform seirama bergandingan dengan Leong Mun Yee.

Mengenai penyertaan pada edisi akhir Grand Prix Terjun FINA, Pandelela berkata beliau belum mengetahui acara yang bakal disertainya.

“Setakat ini, saya dan rakan lain hanya menjalani latihan di sini (Pusat Akuatik Nasional). Jumlah acara yang akan saya sertai akan ditentukan jurulatih nanti,” katanya.

Sebanyak 55 penerjun dari 11 negara akan mengambil bahagian dalam edisi akhir Grand Prix Terjun FINA, antaranya China, Amerika Syarikat, Kanada, Colombia dan Australia.

Indonesia menarik diri di saat akhir atas faktor kewangan. — Bernama

Advertisement