Anda di sini

Malaysia tidak gagal di Incheon

Advertisement

  INCHEON: Kegagalan kontinjen negara men­capai sasaran lapan pingat emas di Sukan Asia Ke-17 di sini bukan merupakan kegagalan mutlak, kata ketua kontinjen negara, Datuk Danyal Balagopal Ab­dullah.

eliau berkata semua atlet telah menunjukkan kesungguhan mas­ing-masing bagi memburu sas­aran negara, namun mereka hnya kurang bernasib baik.

“Orang tidak nampak kesung­guhan yang dipamerkan atlet negara bagi mengharumkan nama negara di pentas sukan dunia, seba­liknya hanya mereka yang berada di venue kejohanan yang tahu apa sebenarnya yang berlaku.

“Saya tidak menyalahkan atlet dalam perkara ini, sebaliknya berbangga dengan semangat tinggi yang di­tunjukan mereka selama mengikuti kampen Sukan Asia,” katanya ke­pada pemberita di sini semalam.

Majlis Olimpik Malaysia (MOM) dan Majlis Sukan Negara (MSN) meletakkan sasaran lapan pingat emas, namun kontinjen negara hanya membawa pulang lima emas, 14 perak dan 14 gangsa.

Danyal melihat kecemerlangan yang ditunjukan atlet dalam sukan tertentu seperti karate (dua emas), skuasy (dua emas), pelayaran (satu emas).

“Kita sepatutnya membawa pulang enam emas namun sayang­nya, emas pertama menerusi acara wushu ditarik balik oleh pengan­jur menyebabkan Malaysia kehi­langan satu emas,” katanya.

Beliau merujuk kepada pingat emas pertama dimenangi Cheau Xuen, namun ditarik balik oleh Majlis Olimpik Asia (OCA) apa­bila atlet wanita berkenaan dida­pati positif ujian doping.

Katanya sukan seperti hoki dan bola sepak turut menun­jukkan peningkatan walaupun gagal membawa pulang sebarang pingat.

“Corak pemainan luar biasa oleh skuad bola sepak negara, malah boleh dianggap sebagai persembahan terbaik mereka ke­tika menentang Arab Saudi pada aksi penutup peringkat kumpu­lan. Ia amat membanggakan saya, malah seluruh peminat bola sepak tempatan turut mengakui perkara yang sama apabila skuad Bawah 23 Tahun berjaya memberi saingan hebat biarpun tewas 0-3.

“Pasukan hoki kita pula men­unjukan corak permainan berbeza daripada sebelum ini apabila mereka berjaya mem­beri ten­tangan hebat kepada Korea Selatan dalam aksi penentuan pingat gangsa biarpun tewas 2-3. Malah ramai pasukan negara lain yang saya temui memuji corak permainan skuad hoki kita,” katanya.

Namun Danyal melahirkan rasa kecewa terhadap prestasi skuad sepak takraw negara yang dilihat semakin ‘hilang taring’ setelah gagal menamatkan badi kekala­han kepada Thailand menerusi acara berpasukan lelaki dan regu lelaki.

“Kita sepatutnya mendominasi sukan tradisi masyarakat Melayu ini kerana Malaysia satu ketika dulu amat digeruni malah kita­lah yang memperkenalkan sukan sepak takraw kepada dunia,” katanya.

Sepanjang penyertaan di Sukan Asia, kontinjen Malaysia meraih empat emas di Hiroshima, Jepun (1994), lima emas di Bangkok, Thailand (1998), enam emas di Busan, Korea Selatan (2002), la­pan emas di Doha, Qatar (2006) dan sembilan emas di Guangzhou, China (2010) yang merupakan pencapaian terbaik negara setakat ini. — Bernama

Advertisement