Anda di sini

Polis rampas pil kuda bernilai hampir RM1 juta

Advertisement

KOTA BAHARU: Polis berjaya membanteras sindiket pengedaran dadah yang dikenali sebagai ‘sindiket kuning’ berikutan rampasan sejumlah pil kuda jenis ‘yaba’ yang dianggarkan mencecah hampir RM1 juta, tiga hari lepas.

Ketua Polis Kelantan Datuk Mazlan Lazim berkata dalam tiga serbuan hampir serentak kira-kira jam 3 petang itu, pasukan itu juga menahan empat lelaki, seorang perempuan dan seorang kanak-kanak berumur dua tahun.

“Sebanyak 39,817 biji pil yaba yang dianggarkan seberat 4.3 kilogram telah dirampas daripada sindiket itu dengan nilai keseluruhan mencecah RM1 juta.

“Kesemua yang ditahan itu berumur antara 24 hingga 34 tahun dalam tiga serbuan serta turut merampas sejumlah wang tunai bernilai RM509,623 termasuk matawang Baht (Thailand),” katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan di sini, semalam.

Mazlan berkata rampasan dan tangkapan itu adalah operasi bersama pasukan STING (Special Tactikal Intelligence Narcotics Group) Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman dan Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Kelantan.

Katanya, dalam rampasan pertama itu polis menahan dua lelaki dan seorang wanita yang merupakan salah seorang isteri suspek bersama seorang kanak-kanak lelaki di kawasan meletak kenderaan di sebuah pusat membeli belah di bandar ini.

“Di situ, kita merampas keseluruhan dadah berkenaan yang diletak dalam sebuah beg di dalam sebuah kenderaan,” katanya.

Beliau berkata pada masa yang hampir sama, polis menahan seorang lelaki di Ketereh dan seorang lagi lelaki di Bunut Susu serta merampas semua wang tunai berkenaan termasuk barangan kemas dan beberapa buah kenderaan.

Katanya, sindiket berkenaan aktif menjalankan kegiatan itu sejak awal tahun dan dadah berkenaan dipercayai dibawa masuk dari Thailand.

“Salah seorang lelaki yang ditahan itu dipercayai ketua kumpulan berkenaan dengan salah seorang daripada mereka turut positif dadah,” katanya.

Kesemua tahanan direman sejak tiga hari lalu sehingga Sabtu dan akan dituduh mengikut Seksyen 39(B) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman mati mandatorim jika sabit kesalahan.

Menurutnya polis juga sedang menyiasat sama ada terdapat saki-baki kumpulan itu yang lazimnya menggunakan kenderaan kuning. — Bernama

Advertisement