Anda di sini

Mohd Sadiq tahan sebak usung keranda bapa saudara pupu

Advertisement

SEPANG: Lans Koperal Mohd Sadiq Zakariah menggagahkan diri menahan sebak mengusung jenazah bapa saudara pupunya, penyelia penerbangan kabin Mohd Ghafar Abu Bakar kerana tidak mahu ‘mencacatkan’ perjalanan istiadat penghormatan jenazah tragedi MH17.

Mohd Sadiq berulang kali mengingatkan diri bahawa kegagalan menahan diri akan menghilangan kepercayaan kepadanya, memandangkan beliau sendiri membuat permohonan supaya dibenarkan untuk mengusung Mohd Ghafar.

“Sejak diberitahu bahawa pak cik salah seorang yang meninggal, saya memasang niat untuk mengusung jenazahnya.

“Bagaimana saya boleh biarkan orang lain mengusung, sedangkan peluang ada di hadapan saya untuk berbuat demikian,” katanya kepada Bernama semasa ditemui selepas istiadat itu di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) di sini, semalam.

Anggota tentera daripada Unit Istiadat 1 Regimen Askar Melayu Diraja itu berkata ia juga merupakan jasa terakhir yang boleh disumbangkan kepada keluarga arwah, meskipun beliau tidak begitu rapat dengan Mohd Ghafar.

Tambahnya Mohd Ghafar bersaudara dengan ibunya Bariyah Othman, dan pernah bersekolah agama dengan bapanya Zakariah Abd Rahim dan juga rakan sekolah bapa saudaranya Khabir Othman. — Bernama

Advertisement