Anda di sini

Kerajaan umum senarai nama 20 jenazah tiba hari ini

Advertisement

SEPANG: Kerajaan semalam mengeluarkan senarai nama 20 jenazah mangsa tragedi MH17 warga Malaysia yang akan tiba di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa KL untuk istiadat penghormatan hari ini.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein semalam berkata kumpulan pertama jenazah yang akan dibawa pulang dari Amsterdam itu melibatkan 11 orang beragama Islam dan sembilan orang bukan Islam.

Jumlah itu melibatkan 11 penumpang dan sembilan anak kapal, katanya.

Anak kapal ialah Mastura Mustafa (P), Ahmad Hakimi Hanapi (L), Hamfazlin Sham Mohamed Arifin (P), Nur Shazana Mohamed Salleh (P), Dora Shahila Kassim (P), Lee Hui Pin (P), Angeline Premila Rajandaran (P), Chong Yee Pheng (P) dan Azrina Yakob (P).

Penumpang pula ialah Foo Ming Lee (L), Karamjit Singh Karnail Singh (L), Ng Qing Zheng (L), Mabel Anthony Samy (P), Paul Rajasingam Sivagnanam (L), Elisabeth Ng Lyeti (P), Ariza Ghazalee (P), Muhammad Afif Tambi (L), Noor Rahimmah Mohd Nor (P), Mohd Ali Md Salim (L) dan Hasni Hardi Parlan (L).

Daripada 20 jenazah itu, 17 akan diterima dalam keranda manakala tiga lagi mangsa dibawa dalam bekas abu iaitu Elizabeth Ng, Lee Hui Pin dan Angeline Premilla,” katanya dalam sidang media selepas mesyuarat Jawatankuasa Koordinasi Istiadat Penghormatan Jenazah Tragedi MH17 di Kompleks Bunga Raya, KLIA di sini semalam.

Sidang media bersama itu disertai Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, dan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim.

Hishammuddin berkata 13 jenazah akan dibawa ke tanah perkuburan menggunakan kenderaan jenazah manakala tujuh lagi akan diterbangkan ke negeri masing-masing menggunakan pesawat C130 dan helikopter EC725 milik Angkatan Tentera Malaysia.

Beliau berkata lima jenazah akan diterbangkan menggunakan pesawat C130 ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (dua jenazah) dan Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah, Ipoh (tiga jenazah) manakala dua lagi jenazah diterbangkan menggunakan helikopter EC 725 ke Pagoh dan Segamat, Johor.

Hishammuddin berkata lapan lagi jenazah warga Malaysia sudah dikenal pasti tetapi masih berada di Amsterdam kerana perlu melalui proses tertentu dan akan dibawa pulang dalam masa terdekat secara berperingkat.

“Kami sedang berusaha untuk membawa pulang kumpulan kedua jenazah pada Ahad ini,” katanya.

Sementara itu,  Liow berkata dua lagi mangsa warga Malaysia dalam tragedi pesawat MH17 telah dikenal pasti semalam, menjadikan jumlah keseluruhan kepada 30.

Sebanyak 43 warga Malaysia berada di dalam pesawat yang terhempas di timur Ukraine pada 17 Julai ketika dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur yang membawa 283 penumpang dan 15 anak kapal. Pesawat Boeing 777-200 itu dipercayai ditembak jatuh di negara bergolak itu.

“Kita akan teruskan bawa balik jenazah seterusnya. Satu lagi majlis yang sama menerima jenazah akan diadakan pada Ahad ini.

“Sampai sekarang, dua lagi jenazah telah siap untuk dibawa pulang pada Ahad ini,” katanya.

Liow berkata Kementerian Pengangkutan akan mengemas kini maklumat dari semasa ke semasa.

“Kami membuat telepersidangan setiap hari untuk mendapatkan maklumat lanjut berkenaan persiapan membawa balik semua jenazah selebihnya,” katanya kerajaan mengisytiharkan 22 Ogos sebagai Hari Berkabung Negara. — Bernama

Advertisement