Anda di sini

Konflik politik PAS dan UMNO merugikan umat Islam: Syed Ali

Advertisement

KUALA LUMPUR: Konflik politik antara parti PAS dan UMNO jika dibiar berlanjutan hanya akan merugikan umat Islam di negara ini, kata Ketua UMNO bahagian Cheras Datuk Syed Ali Al-Habshee.

Katanya, sudah tiba masanya PAS bekerjasama dengan UMNO bagi mengeratkan semula ukhuwah agar umat Islam menjadi kuat dan dihormati.

“Sekiranya kita berpecah belah, negara akan kucar-kacir. Tengok apa jadi dengan Palestin, kita tidak mahu anak cucu kita menderita sebegitu suatu hari nanti.

“Kalau kita bersatu, kita akan dapat bersuara menjadi kuasa besar,” katanya kepada Bernama selepas ditemu bual dalam rancangan ruang Bicara bertajuk ‘Menteri Besar Selangor: Ada Siapa Kisah’ terbitan BernamaTV di sini, Isnin.

Terdahulu, Syed Ali semasa ditemu bual dalam ranca-ngan tersebut berpendapat Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim hanya mementingkan dirinya bagi mendapatkan kuasa untuk memerintah dan bukannya membela rakyat.

“Saya hairan kenapa masih ada orang terikut-ikut dengan Anwar yang suka mempergunakan individu lain untuk mencapai cita-cita peribadi-nya,” katanya.

Syed Ali juga menyatakan Anwar jelas tidak menghormati Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah apabila mengumumkan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kajang Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baharu walaupun belum mendapat perkenan Sultan.

Sebelum ini, Anwar meng-umumkan Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat yang bermesyuarat bulan lepas menerima cadangan PKR untuk menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan mencalonkan presiden parti itu yang juga isterinya Wan Dr Azizah untuk mengisi jawatan itu.

Sementara itu, Panel Pemikir Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) Lokman Noor Adam berkata perlu ada wadah baharu bagi menyatukan PAS dan UMNO agar Melayu terus kukuh memegang tampuk pemerintahan negara.

“Ahli PAS dan UMNO perlu bersatu mencari suatu mekanisme bagaimana untuk bekerjasama dan menghargai antara satu sama lain,” katanya.

Jika kemelut antara kedua-dua parti berlarutan, Lokman Noor berkata DAP akan terus mengambil kesempatan mempergunakan Melayu khususnya generasi muda untuk memperjuangkan agenda politik mereka. — Bernama

Advertisement