Anda di sini

PAS nafi keluar surat kononnya keluar PR

Advertisement

Permainan jahat pihak tertentu untuk pecah belah Pakatan Rakyat, kata Salahuddin

KUALA LUMPUR: PAS semalam menafikan telah mengeluarkan sepucuk surat rasmi kononnya parti itu menarik diri daripada Pakatan Rakyat (PR), kata Naib Presidennya Salahuddin Ayub.

Beliau berkata, surat layang itu, yang menggunakan kepala surat rasmi PAS, dan kononnya ditandatangani Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali, adalah permainan jahat pihak tertentu untuk terus memecahbelahkan komponen dalam Pakatan Rakyat.

“Saya ingin menegaskan bahawa pendirian PAS sehingga hari ini masih lagi bersama dengan Pakatan Rakyat. Dan pendirian itu tidak pernah berubah setakat hari ini (semalam).

“Jadi saya menyifatkan apa yang berlaku sekarang ini berhubung penyebaran surat dalam alam siber adalah satu tindakan tidak bertanggungjawab untuk cuba memecahbelahkan Pakatan Rakyat,” katanya ketika dihubungi Bernama semalam.

Beliau berkata, taktik seperti itu merupakan lumrah dalam permainan politik sekarang dan beliau tidak menganggap tindakan penyebaran surat palsu itu akan memberi kesan kepada keutuhan parti mahupun Pakatan Rakyat sendiri.

Surat palsu itu, bertarikh 1 Ogos 2014, mendakwa kononnya mesyuarat tergempar Jawatankuasa Kerja PAS Pusat telah mengambil keputusan untuk menarik diri daripada Pakatan Rakyat, kononnya akibat perbuatan DAP yang tidak menghormati rakan komponennya.

Selain meminta kesemua anggota parti menghormati keputusan itu, surat itu turut menegaskan bahawa PAS tidak akan bekerjasama dengan Barisan Nasional dalam memperjuangkan agenda Negara Islam dan pelaksanaan hudud.

Mengulas lanjut, Salahudin berkata, surat itu dipercayai sengaja disebarkan pihak tertentu ekoran hubungan yang agak dingin antara kedua-dua parti itu, berpunca daripada krisis pertukaran Menteri Besar Selangor.

“Saya rasa memang yang penting bagi mereka yang ingin melihat perpecahan itu, mereka akan cuba untuk melihat PAS sebagai puncanya…permainan itu saya cukup faham,” katanya.

Media sebelum ini melaporkan terdapat sebilangan pemimpin kanan PAS, termasuk presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang, dan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menganggap keputusan PKR untuk menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tidak wajar.

Hubungan dingin parti dalam Pakatan Rakyat turut diburukkan lagi dengan penyebaran sedutan perbualan kontroversi dalam kumpulan Whatsapps di kalangan anggota Jawatankuasa PAS Pusat apabila Dr Mohd Zuhdi Marzuki didakwa telah membentangkan senario sekiranya PAS keluar daripada Pakatan Rakyat. — Bernama

Advertisement