Anda di sini

Najib tiba di Netherlands bincang isu tragedi MH17

Advertisement

AMSTERDAM: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tiba di Netherlands Khamis untuk melakukan lawatan kerja dua hari berkaitan nahas yang menimpa pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH17 di Ukraine.

Dalam lawatan padat ini, Najib dijadual mengadakan perbincangan dengan rakan sejawatannya Mark Rutte, terutama berhubung usaha mempercepatkan urusan penghantaran pulang mayat rakyat Malaysia yang menjadi mangsa dalam tragedi itu.

Najib tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Schiphol pada jam 8 pagi (2 petang di Malaysia) dengan diiringi isteri Datin Seri Rosmah Mansor.

Delegasi Najib turut dianggotai Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam, Timbalan Menteri Luar Datuk Hamzah Zainuddin, Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA) Datuk Azharuddin Abdul Rahman dan Ketua Pegawai Eksekutif MAS Ahmad Jauhari Yahya.

Perdana Menteri juga dijadual ke The Hague dan kemudian Hilversum sebagai sebahagian daripada rangka lawatannya. Hilversum adalah tempat proses pengecaman dan forensik dilakukan terhadap mayat mangsa tragedi udara itu.

Duta Besar Malaysia di Netherlands Datuk Dr Fauziah Mohamad Taib berkata pada Rabu bahawa atur cara pertama Najib ialah mengadakan perjumpaan dengan Rutte di The Hague sebelum berlepas ke Hilversum.

Pada malamnya pula, beliau dijadual menjadi hos satu majlis jamuan untuk meraikan rakyat Malaysia yang tinggal di Netherlands.

Penerbangan MH17 sedang dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur apabila ia terhempas di Donetsk, timur Ukraine, berhampiran sempadan Rusia pada 17 Julai.

Pesawat Boeing 777-200 itu, yang membawa 298 orang – 283 penumpang dan 15 anak kapal – dipercayai ditembak jatuh, tetapi hingga kini tiada pihak mengaku bertanggungjawab. — Bernama

Advertisement