Anda di sini

Badminton: Pasukan negara hampir dikejutkan oleh pasukan tuan rumah

Advertisement

GLASGOW, Scotland: Juara bertahan Malaysia hampir dikejutkan sebelum mereka mengatasi pasukan tuan rumah Scotland untuk mara ke peringkat separuh akhir dalam acara badminton berpasukan di Sukan Komanwel.

Chan Peng Soon dan Lai Pei Jing ditewaskan dalam perlawanan ketiga pada peringkat kalah mati oleh gandingan beregu campuran Robert Blair dan Imogen Bankier 22-24, 21-9, 21-11 dalam perlawanan selama 64 minit.

Malaysia, tanpa pemain ranking teratas Lee Chong Wei yang mengalami kecederaan, bangkit dengan baik untuk mara walaupun pasukan lawan menerima sokongan yang padu dan bersemangat daripada penonton tuan rumah.

Wei Feng Chong dengan selesa menewaskan Kieran Merrilees dalam perlawanan perseorangan lelaki 21-16, 21-14 sebelum persembahan berani dipamerkan oleh Kirsty Gilmour, dengan balutan pada pergelangan tangannya, tetapi ia ternyata tidak mencukupi untuk menghalangnya daripada ditewaskan oleh Jing Tee 21-10, 21-15.

Tan Wee Kiong dan Goh Wei Shem memastikan Malaysia tidak perlu bimbang lagi dengan kemenangan 21-12, 21-15 ke atas Martin Campbell dan Patrick MacHugh.

Chong kemudian menegaskan beliau pasti menghadapi masalah untuk menandingi standard Lee tatkala beliau menangani jangkaan selepas menjadi pemain ranking tertinggi dalam pasukan Malaysia.

“Tidak, sebenarnya tidak,” katanya.

“Standard beliau lebih tinggi berbanding pemain lain. Perlawanan itu tidak mudah. Saya menerima tekanan untuk menang bagi Malaysia.”

“Bunyi bising tidak bagus bagi kami tetapi kami perlu membiasakan diri,” tambah Tan.

“Kami menjangkakan kemenangan pada hari ini tetapi Scotland menjalankan tugas dengan amat baik. Kami dikejutkan sedikit oleh mereka terutamanya dalam acara beregu campuran.”

Malaysia seterusnya akan menentang Singapura selepas mereka mengatasi cabaran Australia dengan kejayaan selesa 3-0 ke atas Australia.

Hari ketiga sukan badminton menyaksikan pertandingan tersebut sampai ke peringkat seterusnya selepas format kumpulan ‘round robin’ sebelum ini.

Dalam acara berpasukan bagi sukan itu, terdapat dua perlawanan perseorangan, satu beregu campuran, satu beregu lelaki dan satu beregu wanita tetapi tiada tanpa perlawanan dead rubber.

Dalam bahagian lain undian, pasukan pilihan kedua England mara dengan selesa ke peringkat separuh akhir dengan kemenangan 3-0 ke atas Sri Lanka.

Pasangan suami isteri Chris dan Gabrielle Adcock, yang menduduki ranking kelima di dunia dalam acara beregu campuran, menewaskan Dinuka Karunaratna dan Thilini Hendahewa 21-13, 21-10.

Kemudian Rajiv Ouseph dan Sarah Walker memperolehi kemenangan ‘straight game’ yang selesa masing-masing ke atas Niluka Karunaratne dan Hendahewa.

England seterusnya akan menentang India dalam usaha memburu pingat dan Walker sudah bersiap sedia untuk menentang pemain pilihan utama perseorangan wanita PV Sindhu.

Walker, yang membuat tatu perkataan ‘keberanian’ dalam bahasa Tibet Cina pada pergelangan tangan kirinya, sedar tentang tugasnya yang begitu berat walaupun Sindhu mengalami kekalahan yang mengejutkan kepada Michelle Li tetapi India akhirnya mara 3-1 ketika menentang Kanada.

“Ia pasti perlawanan yang sukar terutamanya bagi saya,” katanya.

“Saya sudah menentang beberapa pemain dari kelompok 10 teratas dan saya belum lagi dapat menewaskan mereka. Saya rasa pencapaian terbaik saya adalah menewaskan seseorang dalam kelompok 25 teratas tetapi saya teruja untuk bermain menentangnya. Saya akan memberikan segalanya.” — AFP

Advertisement