Anda di sini

Saman fitnah: Anggota Parlimen Seremban tarik balik rayuan

Advertisement

PUTRAJAYA: Anggota Parlimen Seremban Loke Siew Fook semalam menarik balik rayuannya di Mahkamah Rayuan di sini berhubung keputusan Mahkamah Tinggi menolak saman fitnah RM5 juta yang difailkannya terhadap dua pemimpin MCA negeri.

Panel tiga hakim diketuai Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin kemudiannya menolak rayuan Loke selepas peguam Gobind Singh Deo yang mewakilinya memberitahu mahkamah beliau menarik balik rayuan itu tanpa perintah berkaitan kos.

Alizatul yang bersidang bersama Hakim-hakim Datuk Mohamad Ariff Md Yusof dan Datuk Mah Weng Kwai juga tidak membuat sebarang perintah berkaitan kos.

Berikutan keputusan ini, keputusan Mahkamah Tinggi pada 29 Nov 2013 yang menolak kes saman fitnah Loke terhadap Setiausaha MCA Negeri Sembilan Datuk Lim Fui Ming dan timbalannya Jason Lee Kee Chong, kekal.

Loke, yang juga Pengerusi DAP Negeri Sembilan, memfailkan saman terhadap kedua-dua defendan itu kerana didakwa memfitnah beliau dalam satu artikel yang disiarkan akhbar Guang Ming Daily pada 24 Feb 2012.

Loke mendakwa artikel itu menjejaskan dengan teruk kredibiliti dan reputasi beliau.

Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa sungguhpun kandungan artikel itu merupakan satu fitnah terhadap Loke, namun plaintif gagal membuktikan fitnah itu dilakukan Lee dan Lim.

Lee diwakili peguam V. Ganesalingam dan Lim pula oleh peguam Haresh Mahadevan. — Bernama

Advertisement