Anda di sini

120,000 hektar tanah pertanian terbiar seluruh negara: Ismail

Advertisement

BERA: Kementerian Pertanian Industri dan Asas Tani mengenal pasti sejumlah 120,000 hektar tanah terbiar di seluruh negara yang berpotensi untuk dibangunkan dengan projek pertanian.

Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata sebahagian besar daripada tanah itu dimiliki orang perseorangan dengan kebanyakan pemiliknya telah pun meninggal dunia dan ia terbiar sejak berpuluh-puluh tahun yang lepas.

“Kementerian dengan kerjasama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Pejabat Tanah, Pejabat Daerah dan Pertubuhan Peladang Kawasan (PKK) kini sedang giat mengesan pemilik dan pewaris yang terlibat dan ada juga yang telah berjaya dihubungi.

“Kesemua tanah ini kemudian akan diserahkan kepada kepada PPK atau pihak swasta untuk dimajukan secara berperingkat,” katanya kepada pemberita selepas Mesyuarat Agung Tahunan ke-37 PPK Bera di Kerayong semalam.

Sementara itu, beliau berharap PPK dapat memain peranan menjadi mata dan lidah kerajaan untuk menyampaikan maklumat tentang usaha kerajaan memperkasakan bidang pertanian termasuk pemberian kemudahan pinjaman kepada golongan petani di negara ini.

Ini kerana, katanya banyak kemudahan dan insentif yang disediakan kerajaan tidak sampai kepada golongan berkenaan kerana mereka tidak mengetahui tentang perkara itu.

Dalam majlis berasingan selepas itu, Ismail Sabri yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Bera berkata sebanyak RM25 juta akan diperuntukkan bagi melaksanakan Pelan Pembangunan Pertanian (PPP) Parlimen Bera dalam tempoh lima tahun bermula tahun ini.

Katanya, ia merangkumi projek tanaman sayur, herba, ternakan ikan sangkar serta lembu dan kementerian telah mengenal pasti petani aktif di kawasan itu yang akan dilibatkan dalam projek berkenaan.

“Sebagai permulaan, 200 ekor lembu sudah diagihkan kepada penternak di sini sebagai modal awal untuk mereka meneruskan kegiatan penternakan bagi mencapai matlamat PPP Parlimen Bera.

“Selain penternakan lembu, kita juga menggalakkan kegiatan penternakan ikan sangkar moden untuk meningkatkan lagi pengeluaran ikan sangkar yang kini mendapat permintaan yang semakin tinggi,” katanya. — Bernama

Advertisement