Anda di sini

Penentang institusi raja virus berbahaya: Menteri Besar Perlis

Advertisement

ARAU: Menteri Besar Datuk Seri Azlan Man menyifatkan pendukung institusi raja yang menolak institusi itu apabila kepentingan mereka tergugat sebagai virus berbahaya dan menghancurkan keharmonian rakyat.

Beliau berkata golongan itu yang wujud dalam masyarakat hari ini menggunakan institusi raja untuk kepentingan peribadi mula bersikap menentang apabila kepentingan mereka dicabar.

Golongan ini, katanya, ibarat tiada semangat jati diri kerana tidak menghormati institusi raja sedangkan penjajah Inggeris pun menghormati dan menerima institusi raja dalam sistem pemerintahan negara.

“Bangsa Melayu seharusnya menunjukkan contoh dan teladan yang baik serta mempertahankan hak mereka untuk terus menjadi tunjang perpaduan rakyat,” kata Azlan ketika berucap menutup Seminar Institusi Raja (SIRAj) II 2014 di Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) di Pauh Putra, dekat sini, semalam.

Katanya sistem raja berperlembagaan yang termaktub dalam Perkara 181 Perlembagaan Negara selain institusi raja sebagai payung dan lambang kerajaan sejak zaman-berzaman dihormati setiap lapisan rakyat.

“Golongan yang berusaha mencemarkan institusi raja ini sebenarnya tidak pernah belajar sejarah dan memahami peranan institusi raja dalam kehidupan masyarakat Melayu,” kata Azlan.

Beliau berkata setiap kesusutan yang menimpa umat Islam boleh dirungkai selagi penganutnya berpegang kepada al-Quran dan Sunah Nabi Muhammad SAW.

Katanya kerajaan negeri menghargai segala usaha UniMAP bekerjasama dengan Pejabat Raja Perlis dan Muzium Negara menganjur-kan SIRAj II dalam usaha memperkasakan institusi raja serta mendidik generasi muda memahami sistem pemerintahan beraja dengan jelas.

Mengenai resolusi SIRAj II, Azlan berkata kerajaan negeri mahu ia diterapkan dalam kehidupan rakyat kerana terdapat kalangan rakyatnya tidak memahami peranan institusi raja dan hubung kaitnya dengan kerajaan yang memerintah. — Bernama

 

Advertisement