Anda di sini

Kerajaan komited perkasa daya saing

Advertisement

Oleh Sandy Mark Luna

 

KUCHING: Kerajaan akan terus komited menyumbang ke arah aspirasi negara dengan memperkukuhkan daya saing melalui usaha-usaha disasarkan kepada meningkatkan persekitaran pelaburan Sarawak serta memanfaatkan bakat-bakat untuk mencapai pertumbuhan produktiviti lebih tinggi.

Menteri Perancangan Sumber dan Alam Sekitar Kedua Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata, negeri ini menyediakan dasar yang jelas, jentera kerajaan cekap dan telus dan mekanisme berkesan untuk memudahkan penyertaan pelabur dalam ekonominya.

Menerusi kerjasama dan usaha sama kuat oleh kedua-dua kerajaan persekutuan dan negeri mengenai dasar-dasar perindustrian dan pelaburan, katanya, pelabur dijamin daya maju menerusi pertumbuhan dan perniagaan jangka panjang.

“Ekonomi negeri ini telah menyaksikan peralihan sektor dari sekolah rendah ke sektor kedua dan ketiga, memberi tumpuan kepada aktiviti-aktiviti nilai tambah dalam sektor perkilangan, pertanian dan perkhidmatan.

“Saya percaya aktiviti-aktiviti kecemerlangan pasukan di peringkat pekerja boleh menyumbang ke arah daya saing organisasi dan boleh digunakan untuk semua peringkat industri,” ujarnya.

Beliau berkata demikian dalam teks ucapan yang dibacakan oleh Menteri Muda Pendidikan Awal Kanak-Kanak dan Pembangunan Keluarga Rosey Yunus ketika menyempurnakan penutupan dan penyammpaian anugerah Konvensyen Team Excellence Wilayah Sarawak dan Sabah anjuran Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) di sini, semalam.

Hadir sama, Pengarah Kanan Jabatan Kecemerlangan Perniagaan MPC Ab Rahim Yusoff dan Pengarah Jabatan Imigresen Sarawak Datu Robert Lian.

Awang Tengah berkata, aktiviti kecemerlangan pasukan sama ada melalui Kumpulan Inovatif dan Kreatif (IIC) dan Kualiti Alam Sekitar (QE) dapat menjadikan sesebuah organisasi lebih inovatif dan memberi tumpuan kepada peningkatan dalam organisasi mereka.

“Hari ini, kreativiti dan inovasi bukan kemahiran pilihan tetapi wajib bagi memastikan sesebuah organisasi terus relevan,” katanya.

Sementara itu, mengulas lanjut mengenai program tersebut, Rahim menjelaskan, konvensyen itu menyaksikan 44 kumpulan pasukan kecemerlangan berkongsi idea dan mempelajari amalan-amalan terbaik dalam menyelesaikan masalah selain melaksanakan penambahbaikan produk dan perkhidmatan.

Beliau pada masa sama turut melahirkan harapan agar lebih banyak pasukan sama ada dari sektor swasta mahupun awam menyertai konvensyen itu pada masa depan.

“Pelaksanaan aktiviti kecemerlangan pasukan secara berterusan mampu memberi sumbangan positif kepada pertumbuhan produktiviti syarikat melalui aktiviti inovasi terhadap kaedah perniagaan, inovasi ke atas proses kerja dan perkhidmatan serta inovasi ke atas produk fizikal ditawarkan,” katanya.

Konvensyen itu selama dua hari itu merupakan siri ketiga dianjurkan selepas Wilayah Tengah dan Wilayah Utara dan selepas ini, ia akan dianjurkan di Wilayah Selatan dan berakhir di Wilayah Timur pada minggu depan.

“Kumpulan terbaik dalam konvensyen ini akan dijemput untuk menyertai konvensyen antarabangsa yang akan diadakan di Sri Langka, Jepun dan Amerika Syarikat,” katanya.

Advertisement