Anda di sini

Penstrukturan semula industri air Selangor selesai dalam enam bulan

Advertisement

SHAH ALAM: Proses penstrukturan semula industri air di Selangor dapat diselesaikan dalam tempoh enam bulan selepas tiga syarikat konsesi air bersetuju diambil alih oleh kerajaan Selangor.

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata pihaknya telah mengemukakan cadangan pelan tindakan penstrukturan semula industri air negeri kepada kerajaan Pusat menerusi Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air semalam.

“Cadangan pelan tindakan penstrukturan semula industri air telah diserahkan kepada Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Ongkili menerusi surat bertarikh 21 Mei 2014.

“Kita yakin sasaran penyelesaian itu dapat dicapai berdasarkan perbincangan intensif yang giat diadakan oleh Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) dan tiga syarikat konsesi itu,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat Exco di sini, semalam.

Minggu lepas, Puncak Niaga Holdings Berhad (PNHB) bersetuju supaya dua syarikat konsesi air miliknya iaitu Puncak Niaga Sdn Bhd (PNSB) dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) menerima tawaran pengambilalihan oleh kerajaan Selangor.

Mengikut persetujuan itu, PNHB menerima tawaran kerajaan Selangor untuk mengambil alih semula ekuiti, aset dan liabiliti PNSB dan Syabas masing-masing berjumlah RM2.47 bilion dan RM3.11 bilion.

Sebelum ini, syarikat konsesi air Konsortium Abbas Sdn Bhd (ABBAS) juga bersetuju dengan tawaran itu yang melibatkan nilai pengambilalihan kira-kira RM900 juta.

Abdul Khalid berkata walaupun hanya sebuah lagi syarikat konsesi iaitu Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd (SPLASH) masih belum menerima tawaran pengambilalihan itu, namun proses penstrukturan semula industri air di negeri itu tetap dijalankan.

Menerusi pelan tindakan itu, katanya kerajaan negeri akan berbincang lebih lanjut dengan SPLASH berhubung pengambilalihan konsesi itu sama ada mengguna pakai Seksyen 114 atau 191 Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 (WSIA).

“Proses penstrukturan industri air akan tetap kita buat biarpun hanya Splash masih belum menerima tawaran pengambilalihan itu. Namun, perbincangan lanjut akan diteruskan malah kerajaan negeri akan mengekalkan nilai tawaran seperti sebelum ini,” katanya. — Bernama

Advertisement