Anda di sini

Misi mencari pesawat MAS MH370 yang hilang masuk hari ke-31

Advertisement

PETA OPERASI: Angus Houston menunjukkan peta lokasi operasi kapal Ocean Shield dan Haixun 01 di Lautan Hindi ketika sidang media terkini bagi Misi Mencari dan Menyelamat pesawat MH370 di Dumas House di Perth, semalam. — Gambar Bernama

PERTH: Misi mencari pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH370 yang hilang memasuki hari ke-31 semalam  membabitkan 12 pesawat dan 14 kapal yang dijangka menerokai kawasan seluas 234,000 kilometer persegi di selatan Lautan Hindi.

Pasukan mencari dijangka menjejaki isyarat denyut yang dikesan tiga kali oleh dua kapal beberapa hari lepas, yang mana pihak berkuasa masih belum dapat mengesahkan sama ada isyarat itu dari kotak hitam pesawat itu.

Kapal Australia, Ocean Shield, dan kapal China, Haixun 01, mendakwa mengesan isyarat itu dengan frekuensi 37.5 kHz, sama seperti isyarat yang dipancarkan oleh kotak hitam.

Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC) dalam kenyataan di sini semalam berkata cuaca baik dijangka sepanjang hari manakala hujan pada sebelah tengah hari diramal berlaku di kawasan pencarian.

JACC berkata Ocean Shield masih meneruskan siasatan di kawasannya manakala sebuah lagi kapal Australia, HMS Echo dalam perjalanan membantu Haixun 01.

Penerbangan MH370, yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal, hilang daripada imbasan radar semasa berada di kawasan Laut China Selatan kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada jam 12.41 tengah malam 8 Mac.

Pesawat itu sepatutnya mendarat di Beijing jam 6.30 pagi hari sama.

Pasukan pelbagai negara pada mulanya mencari pesawat itu di kawasan Laut China Selatan dan kemudiannya, selepas pesawat itu dikesan melencong daripada laluan, di sepanjang dua koridor iaitu koridor utara dari sempadan Kazakhstan dan Turkmenistan hingga utara Thailand dan koridor selatan dari Indonesia sehingga selatan Lautan Hindi.

Susulan hasil analisis terhadap data satelit, syarikat telekomunikasi satelit United Kingdom Inmarsat dan Cawangan Penyiasatan Kemalangan Udara UK (AAIB) merumuskan Penerbangan MH370 terbang di sepanjang koridor selatan dan kedudukan terakhirnya di tengah Lautan Hindi, barat Perth.

Pada 24 Mac, iaitu 17 hari selepas kehilangan pesawat Boeing 777-200ER itu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan Penerbangan MH370 “berakhir di selatan Lautan Hindi”. — Bernama

Advertisement