Anda di sini

Misi mencari MH370 satukan dunia bagi satu matlamat

Advertisement

PERTH: Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak berkata di sini Khamis bahawa misi mencari pesawat Malaysia yang hilang telah menyatukan 26 negara di dunia bagi satu matlamat.

Rakan sejawatan Najib dari Australia Tony Abbott turut senada dengan menyatakan negaranya berikrar untuk meneruskan misi pencarian tanpa sebarang tempoh ditetapkan.

“Kami tidak akan berputus asa dan mengalah,” kata Najib dalam sidang media bersama di sini semalam.

Najib mengadakan pertemuan dengan Abbott dalam rangka lawatan kerja dua hari beliau untuk meninjau lebih dekat misi mencari yang sedang dilakukan di bandar raya barat Australia ini, bagi pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan  MH370 yang dipercayai jatuh di selatan Lautan Hindi.

Najib mengucapkan terima kasih kepada kesemua 26 negara terlibat dalam operasi mencari, khususnya Australia bagi apa yang beliau sifatkan sebagai reaksi spontan dan sedia menyahut permintaan Malaysia bagi membantu misi pencarian itu.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada semua negara, atas komitmen mereka untuk membantu mencari pesawat Boeing 777-200ER itu, dan semua anggota pasukan mencari yang merisikokan segalanya untuk mencari dalam keadaan laut bergelora dan cuaca buruk di Lautan Hindi.

Najib berkata beliau menghargai komitmen Australia yang disifatkan sebagai “sahabat amat bernilai” Malaysia atas iltizam negara itu untuk meneruskan misi mencari tanpa sebarang tempoh ditetapkan.

Beliau berkata Australia turut menerima pelawaan Malaysia untuk turut serta sebagai wakil bertauliah dalam penyiasatan mencari pesawat yang hilang itu.

Penerbangan MH370, membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal, hilang daripada imbasan radar semasa berada di kawasan Laut China Selatan pada 8 Mac lepas, kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada jam 12.41 tengah malam. Pesawat itu sepatutnya mendarat di Beijing 6.30 pagi hari sama. — Bernama

Advertisement