Anda di sini

Pencarian MH370 ditangguh kerana cuaca buruk: AMSA

Advertisement

KUALA LUMPUR: Pencarian pesawat MH370 ditangguh semalam berikutan cuaca buruk di kawasan pencarian, kata Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (AMSA).

Ia berkata keadaan laut bergelora semalam dengan ombak setinggi dua meter hingga mencecah empat meter.

Kawasan itu juga diramal mengalami tiupan angin kencang sehingga 80 kilometer sejam, beserta hujan lebat dan awam yang rendah dengan ketinggian antara 200 dan 500 kaki dari paras laut.

“AMSA telah membuat penilaian dan mengambil keputusan keadaan cuaca sekarang akan menyebabkan sebarang aktiviti pencarian udara dan laut berbahaya dan mendatangkan risiko kepada kru.

“Oleh yang demikian, AMSA menangguh semua operasi mencari di laut dan udara hari ini ekoran keadaan cuaca sebegini,” katanya dalam satu kenyataan.

Pihak AMSA turut mendapatkan pandangan Biro Meteorologi dan cuaca dijangka  bertambah baik di lokasi pencarian pada sebelah petang dan dalam beberapa hari lagi.

Operasi mencari dijangka disambung semula hari ini sekiranya keadaan cuaca mengizinkan.

HMAS Success akan kembali ke kawasan pencarian apabila cuaca bertambah baik.

Malam tadi kapal tersebut cuba mencari objek-objek yang dilihat oleh pesawat RAAF P3 Orion, tetapi tidak menemuinya.

Malam tadi, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan bahawa berdasarkan Cawangan Penyiasatan Kemalangan Udara UK (AAIB) dan satelit syarikat Inmarsat, penerbangan pesawat Malaysia Airlines itu yang membawa 239 penumpang dan anak kapal berakhir di selatan Lautan Hindi.

Pesawat yang menuju Beijing hilang dari skrin radar pada 8 Mac. — Bernama

Advertisement