Anda di sini

Sindiket dokumen palsu tumpas

Advertisement

GEORGE TOWN: Satu sindiket yang menghasilkan dokumen palsu untuk mendapatkan pinjaman peribadi daripada sebuah institusi kewangantumpas apabila polis menahan empat individu dalam serbuan Rabu lepas.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pulau Pinang ACP Azmi Adam berkata dua lelaki dan dua wanita berusia antara 29 dan 45 tahun itu ditahan secara  berasingan di sekitar Seberang Jaya, dekat sini.

“Kami menerima laporan daripada sebuah institusi kewangan pada Rabu yang  memaklumkan terdapat sindiket menawarkan dokumen palsu kepada orang ramai untuk dapatkan pinjaman peribadi dan hasil maklumat yang diperolehi, anggota polis menyerbu sebuah pangsapuri di Seberang Jaya.

“Di situ kami menahan seorang lelaki dan merampas pelbagai peralatan yang  digunakan untuk menghasilkan dokumen palsu antaranya sebuah komputer riba, enam keping kad sim, 35 set dokumen permohonan pinjaman, 46 cop pelbagai agensi, 26 cop pelbagai tanda tangan, 11 telefon bimbit dan sebuah pencetak,” katanya dalam sidang akhbar, di sini semalam.

Beliau berkata susulan itu, polis menyerbu tiga rumah di sekitar Seberang Jaya dan menahan tiga anggota sindiket berkenaan.

Azmi berkata modus operandi sindiket itu adalah dengan mencari pelanggan yang kesempitan wang dan mempelawa mereka mendapatkan pinjaman kewangan daripadasebuah institusi kewangan.

“Selepas pelanggan menyerahkan salinan kad pengenalan, sindiket terbabit akan menyediakan dokumen-dokumen palsu seperti slip gaji, surat pengesahanmajikan dan lain-lain sebelum diserah kepada institusi kewangan,” katanya.

Beliau berkata sindiket itu turut memberikan nombor telefon mereka untuk pihak bank membuat pengesahan majikan sama ada maklumat yang diberi betul atau sebaliknya.

Setakat ini sebanyak 17 permohonan pinjaman peribadi telah diluluskan institusi kewangan berkenaan dan difahamkan kes melibatkan kerugian ribuanringgit, katanya.

“Sindiket itu akan mengenakan caj berdasarkan berapa banyak pinjaman yang diperoleh peminjam daripada institusi kewangan. Difahamkan sindiket itu baharu sahaja beroperasi,”  katanya. — Bernama

Advertisement