Anda di sini

Dunia prihatin terhadap MH370

Advertisement

KUALA LUMPUR: Insiden pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 yang hilang daripada radar setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) awal pagi kelmarin mengejutkan seluruh dunia.

Sejak ia berlaku, seluruh masyarakat dunia melahirkan rasa simpati, keprihatinan dan doa mereka terhadap insiden berkenaan sama ada melalui laman sosial, blog, sistem khidmat pesanan ringkas (SMS), WhatsApp dan lain-lain.

Menerusi laman sosial Facebook, sebuah akaun ‘Missing Malaysia Airlines MAS Flight MH370’ mendapat perhatian orang ramai dengan mencatatkan 265,401 ‘likes’.

Antara yang melahirkan rasa simpati ialah Fiona Bisonia, yang berkata: “Hati meruntun sayu bila mengenangkan para penumpang dan anak kapal. Walaupun tiada keluarga yang terlibat, tapi kita sebagai rakyat prihatin tetap merasa sedih.

Moga para penumpang dan kru MH370 dalam keadaan selamat di manapun mereka ketika ini. God bless MH370.”

Sementara itu, Nicole Ganes pula berkata: “Lord, we lift up flight MH370 to You. We pray that You will shield them from every harm and danger. As there are passengers that consists of children, adults or even the elderly and it doesn’t matter what race, religion or denomination they hail from”.

(“Tuhan, kami menyerahkan nasib penerbangan MH370 kepada Engkau. Kami berdoa (semoga) Engkau akan melindungi mereka daripada sebarang bahaya.

Memandangkan terdapat penumpang yang terdiri daripada kanak-kanak, dewasa dan bahkan warga tua dan tanpa mengira bangsa, agama dan dari mana mereka berasal”.)

Selain akaun itu, turut mendapat perhatian orang ramai ialah akaun ‘Pray For MH370’ yang mendapat 167,514 ‘likes’.

Bukan itu sahaja, di laman media sosial Twitter telah menjadi trend dan menarik ribuan ramai orang menghantar rasa keprihatinan mereka terhadap kejadian itu menerusi ‘hashtags’ #PrayForMH370 dan #MH370.

Tidak hanya melahirkan rasa prihatin dan doa, kebanyakan pengguna kedua-dua laman sosial itu turut berkongsi gambar berkaitan dengan tragedi berkenaan.

Tidak kurang juga ada yang cuba membuat penilaian, spekulasi dan teori sendiri berhubung tragedi itu, tanpa memikirkan sensitivitinya terhadap keluarga penumpang dan kakitangan MAS yang terlibat.

Di samping itu, stesen televisyen dan radio tempatan juga turut memberi perhatian dengan memberikan liputan penuh mengenai insiden berkenaan.

Pesawat MAS MH370 membawa 227 penumpang termasuk dua kanak-kanak dan 12 anak kapal didapati hilang dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing kira-kira dua jam selepas berlepas dari KLIA pada jam 12.41 pagi Sabtu.

Ia sepatutnya mendarat di Beijing pada jam 6.30 pagi. — Bernama

Advertisement