Anda di sini

Mangsa pemerdagangan perlu kerja ikut sektor ditetapkan: Ahmad Zahid

Advertisement

PUTRAJAYA: Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata mangsa pemerdagangan manusia yang dibenar bekerja di negara ini bermula Sabtu lepas, perlu bekerja di sektor yang telah ditetapkan.

Katanya mereka dibenar berbuat demikian selepas kerajaan mengambil kira fakta mereka memasuki negara ini dengan membayar wang yang banyak kepada agensi pekerjaan, namun ditipu.

Mereka bukan sahaja tidak disediakan pekerjaan yang dijanjikan tetapi ada yang diperdagangkan untuk perkhidmatan seks selain ada yang menjadi buruh paksa tanpa gaji, katanya kepada pemberita, di sini semalam.

Beliau diminta mengulas kenyataan Ketua Setiausaha kementerian itu Datuk Seri Mohamad Khalid Shariff semalam yang berkata bermula 1 Mac lepas mangsa pemerdagangan manusia boleh bekerja di negara ini.

Bagaimanapun mereka hanya dibenar berbuat demikian selepas selesai menjalani Perintah Perlindungan Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran 2007.

Selain itu inisiatif berkenaan juga hanya terpakai kepada mereka yang memasuki negara ini menggunakan dokumen sah, mendapat tawaran pekerjaan, bersedia bekerja serta perlu mendapat kebenaran daripada Kementerian Dalam Negeri dan kedutaan masing-masing.

Inisiatif itu sejajar dengan Laporan Pemerdagangan Orang Amerika (US TIP Report) 2013, yang mengesyorkan agar orang sedemikian perlu dibenar tinggal di luar rumah perlindungan untuk bekerja.

Sementara itu, mengulas kejadian warga asing menyerang dua anggota polis peronda di Taman Sentosa, Klang Selasa lepas yang mengakibatkan seorang maut, Ahmad Zahid berkata tidak berlaku pelanggaran prosedur operasi standard dalam kejadian tersebut.

Kedua-dua anggota polis itu telah melakukan tindakan yang betul ketika menjalankan tugas mereka, katanya.

Mengenai Program Hari Bertemu Pelanggan kementerian hari ini, Ahmad Zahid berkata program dilaksana pada skala lebih besar bagi memberi peluang kepada lebih ramai pelanggan berurusan dengan kementerian itu. — Bernama

Advertisement