Anda di sini

Trafik berjalan lancar di jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah

Advertisement

GEORGE TOWN: Trafik berjalan lancar di sepanjang jambatan baharu Sultan Abdul Halim Muadzam Shah pada hari ketiga ia beroperasi sebagai laluan alternatif bagi penduduk tanah besar berulang alik ke Pulau Pinang dan sebaliknya.

Pengarah Urusan Jambatan Kedua Sdn Bhd (JKSB) Datuk Ir Dr Ismail  Mohamed Taib berkata 20,309 kenderaan direkodkan menggunakan Jambatan kedua Pulau Pinang setiap sejam pada hari pelancarannya Sabtu lalu.

“Kesesakan trafik berlaku semasa hari pembukaan tetapi pada pagi Isnin, aliran trafik kembali lancar se-hingga hari ini (semalam),” katanya dalam satu kenya-taan.

Jambatan baharu itu merupakan laluan alternatif ke bahagian pulau bagi penduduk yang tinggal di Seberang Perai Selatan se-perti Nibong Tebal atau Jawi dan sebagai laluan alternatif bagi mereka di Batu Maung atau Permatang Damar Laut untuk sampai ke tanah besar.

“Bagi mereka yang datang dari Batu Maung yang ingin berulang alik ke Kulim, Bandar Baru Perda, Permatang Pauh dan kawasan berdekatan, boleh menggunakan  Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah dan meneruskan perjalanan menggunakan jalan-jalan kecil, mengelak lampu isyarat di Hilir Sungai Keluang,” katanya.

Ismail berkata mereka yang datang dari Simpang Ampat atau kawasan Bukit Tambun boleh mendapat-kan akses ke jambatan baharu melalui Bukit Tambun dan Persiaran Bandar Cassia, yang akan membawa mereka ke persimpangan bunga cengkih Batu Kawan dan meneruskan perjalanan ke jambatan melalui tol plaza Jambatan Kedua.

“Ini merupakan tol plaza bersepadu di mana pengguna jalan raya boleh membayar tol PLUS Expressway dan tol jambatan di satu pusat sehenti; sudah tentu buta masa kini mereka hanya perlu membayar tol PLUS memandangkan jambatan itu bebas tol selama sebulan,” katanya. — Bernama

Advertisement