Anda di sini

Pertubuhan Kanser Sabah terima sumbangan RM10,000

Advertisement

KOTA KINABALU: Persatuan Kebajikan Ditan kelmarin menyampaikan sumbangan sebanyak RM10,000 kepada Pertubuhan Kanser Sabah.

Menurut wakil Persatuan Amal Ditan, Lydwina Inginon, persatuan itu ditubuhkan pada bulan November tahun lepas dan matlamatnya ialah membantu badan-badan kebajikan dan organisasi bukan kerajaan (NGO).

Katanya, Pertubuhan Kanser Sabah dipilih sebagai salah satu penerima sumbangan kerana persatuan itu terlibat dalam meningkatkan kesedaran masyarakat mengenai kanser.

“Selain itu, persatuan ini juga menyediakan perkhidmatan pemulihan untuk pesakit kanser dan keluarga mereka,” katanya.

Lydwina berkata, persatuan itu menyediakan pendidikan dan mewujudkan kesedaran melalui kempen sepanjang tahun.

“Kempen ini juga menjurus untuk mengumpul dana dan mendapatkan sokongan selain membolehkan persatuan mendekati lebih ramai anggota masyarakat Sabah dan meningkatkan lagi kesedaran,” katanya.

Katanya, dana untuk sumbangan itu dinaikkan daripada derma yang diterima daripada anggota masyarakat.

Sumbangan itu diterima oleh Timbalan Presiden Persatuan Kanser Sabah Datuk Flora Evaristus.

Flora ketika ditemui berkata, masyarakat sering mengadakan ceramah dengan pelajar-pelajar dan ahli-ahli masyarakat.

“Tumpuan kami ialah penduduk luar bandar dan kami kerap pergi ke sana,” katanya dan menambah, antara program yang mereka tumpukan adalah mengajar orang ramai, iaitu wanita, untuk menjalankan pemeriksaan payudara bagi ketulan asing.

“Kami juga membantu merujuk mereka kepada doktor yang berkaitan dan juga dengan nasihat jika mereka mendapati terdapat ketulan,” katanya.

Flora yang merupakan pesara matron dari hospital kerajaan berkata, program yang dianjurkan oleh pertubuhan itu lebih ke arah menyediakan pendidikan dan pencegahan kanser.

“Kami memberikan pengetahuan tentang kepentingan bersenam, diet yang betul, bagaimana melakukan pemeriksaan badan sendiri dan sebagainya,” katanya.

Katanya, pertubuhan itu juga menyediakan penjagaan paliatif bagi pesakit yang tinggal jauh dari bandar.

 

Advertisement