Anda di sini

Semangat kental resipi utama

Advertisement

Alberts

KUCHING: Ketua Jurulatih Sarawak Robert Alberts memuji semangat kental dipamerkan anak-anak buahnya sehingga berjaya menyingkirkan Selangor pada perlawanan pusingan kedua Piala FA kelmarin.

Ujarnya, pemain wajar mendapat kredit setelah ber­jaya menahan tekanan dari pasukan lawan meskipun bermain dengan 10 pemain ditambah dengan keadaan cuaca yang panas terik di Stadium Majlis Per­bandaran Pe­taling Jaya (MBPJ).

“Saya cukup gembira dengan kemenan­gan ini dan syabas kepada pemain kerana menampilkan semangat juang yang cukup tinggi.

“Mereka mengikut apa yang telah diran­cang­kan dan ia men­jadi kunci ke­jayaan kita pada perlawanan terse­but,” jelas Alberts sam­bil mengakui nasib sedikit memihak pasukannya kel­marin.

Pada perlawanan kelmarin, Sarawak mengejutkan Selan­gor 1-0 menerusi jaringan Zamri Morshidi pada minit ke-32.

Pemain sayap itu me­luru masuk untuk menan­duk kencang bola hantaran jauh kapten pasukan Ronny Harun setelah gagal disam­bar Alireza Abbasfard dan Junior Eldstal.

Sarawak bagaimanapun dikejutkan dengan layangan kad merah terhadap pen­jaga gol Sani Anuar Kam­sani setelah mengasari Fit­tri Syazwan Raduwan pada minit ke-62.

Beraksi dengan 10 pemain memaksa Sarawak lebih banyak bertahan dari asa­kan bertubi rangkaian penyerang Selan­gor yang diket­uai Paulo Rangel, Juninho dan Fittri.

Namun, barisan perta­hanan Sarawak yang diket­uai Ronny, Gabor Gyepes, Hairol Mokhtar dan Rames Lai bertindak cemerlang memastikan gawang mereka tidak dibolosi hingga tamat masa perlawanan.

Sarawak akan menentang KL Felda United pada sain­gan suku akhir pertama Se­lasa depan (11 Februari).

Manakala suku akhir ked­ua akan diadakan pada 18 Februari di Stadium Negeri, Kuching.

Advertisement