Anda di sini

Persatuan penduduk diminta sebar maklumat tentang isu semasa

Advertisement

PUTRAJAYA: Pengerusi persatuan penduduk disaran supaya menyebarkan maklumat tepat kepada penduduk mengenai isu semasa yang berlaku termasuk kenaikan tarif elektrik dan harga barang.

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata mereka sebagai barisan hadapan dalam kalangan penduduk juga perlu mengambil tahu tentang langkah yang telah dilaksanakan kerajaan untuk membantu rakyat.

“Masalah yang kita tidak terangkan kepada rakyat menyebabkan kadang-kadang rakyat marah. Umpamanya tentang harga barang tinggi, kenapa harga barang tinggi, kita kena ambil tahu.

“Tarif elektrik naik, kita (pun) kata harga elektrik naik, tetapi kita tidak pernah ceritakan kepada penduduk bahawa kalau mereka guna bawah 300 kilowatt, maka tiada kenaikan tarif. Ini kita kena terangkan,” katanya semasa berucap pada majlis penyerahan sumbangan Skim Keselamatan 1Wilayah Persekutuan (SK1WP) di sini semalam.

Tengku Adnan berkata kerajaan telah menyediakan pelbagai bantuan kepada rakyat untuk meringankan beban hidup mereka.

Di majlis itu seramai 20 persatuan penduduk sekitar Kuala Lumpur menerima geran SK1WP berjumlah kira-kira RM50,000 untuk memperbaiki aspek keselamatan di kawasan kediaman masing-masing.

“Hari ini kita agihkan kewangan kepada mereka untuk membantu pelbagai masalah dalam kawasan setempat daripada segi keselamatan, misalnya untuk pasang CCTV, buat pagar dan pondok pengawal keselamatan,” katanya pada sidang akhbar kemudiannya.

Tengku Adnan juga meminta pengerusi persatuan penduduk supaya mendidik anggota masyarakat agar tidak melakukan vandalisme terhadap kemudahan awam yang disediakan.

Terdahulu beliau yang juga Ahli Parlimen Putrajaya merasmikan Hari Remaja Putrajaya di Presint 18 yang akan dijadikan program tahunan.

Menurutnya program itu yang menyediakan pelbagai aktiviti sukan dan riadah bertujuan untuk mendekatkan dengan golongan remaja yang bakal menjadi pemimpin masa hadapan. — Bernama

Advertisement