Anda di sini

Bukti kerajaan tidak berkompromi

Advertisement

OPERASI: Ahmad Zahid (kiri) sempat melihat seorang wanita warga asing bersama anaknya yang ditahan untuk diperiksa status mereka di negara ini semasa Operasi Bersepadu 6 P di rumah kongsi sekitar Sepang di Sepang, semalam. — Gambar Bernama

Operasi paling besar buru PATI diadakan selepas majikan diberi peluang

SEPANG: Operasi besar-besaran bagi memburu pendatang asing tanpa izin (PATI) yang gagal mendaftar di bawah Program Khas Pengurusan PATI (PKPP) yang diadakan serentak di seluruh negara bermula 12 tengah malam kelmarin, membuktikan kerajaan tidak lagi berkompromi berhubung isu PATI.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata seramai 10,000

penguat kuasa di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) termasuk Jabatan Imigresen, Jabatan Sukarelawan Malaysia serta Polis Diraja Malaysia menyertai operasi

paling besar yang pernah dilakukan imigresen itu.

Ahmad Zahid berkata selepas kerajaan memberi tempoh tiga bulan kepada majikan iaitu bermula 21 Okt tahun lepas hingga kelmarin untuk mendaftarkan pekerja mereka di bawah PKPP, kini tiba masanya KDN bertegas terhadap mereka yang enggan melakukannya.

“Di dalam mesyuarat pasukan petugas khas, kita bersetuju bahawa PKPP tidak akan disambung kerana majikan telah diberikan tempoh waktu yang panjang.

“Kita memberi peluang kepada majikan kerana kasihan melihat mereka mendakwa ditipu oleh ejen tetapi mereka tetap melengahkan sehingga melanggar undang-undang dan kita tidak akan berkompromi terhadap mereka,” katanya dalam sidang media semasa menyertai operasi Ibu Pejabat Imigresen Putrajaya berhampiran Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA), di Sepang, awal pagi semalam.

Operasi yang melibatkan 700 penguat kuasa itu, turut disertai Ketua Setiausaha kementerian Datuk Mohamad Khalid Shariff dan Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Alias Ahmad.

Ahmad Zahid berkata operasi tersebut akan diadakan berterusan dan mereka yang ditangkap akan dihantar pulang dalam masa tujuh hari bagi mengelak kesesakan di pusat tahanan serta mengurangkan kos perbelanjaan.

“Terdapat 15 pusat tahanan imigresen di seluruh negara dan kita juga telah wartakan beberapa tempat untuk dijadikan pusat tahanan sementara,” katanya.

PKPP dilaksanakan bagi menyelesaikan permohonan majikan yang tidak dapat memutihkan Pati diebabkan kes penipuan ejen/syarikat pengurus, mengurangkan jumlah PATI sedia ada, memastikan pematuhan undang-undang berkaitan dan memastikan keselamatan dan ketenteraman awam.

PATI yang ditahan akan dihantar pulang ke negara asal dengan kosnya ditanggung oleh pekerja, majikan atau kedutaan manakala majikan yang menggaji PATI itu akan dikenakan tindakan mengikut Akta Imigresen. — Bernama