Anda di sini

Harga barang naik bukan kerana kos bahan api: Musa

Advertisement

Sabah dakwa orang tengah berperanan manipulasi harga

KOTA KINABALU: Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman berkata kenaikan harga barang di negeri itu bukan berpunca daripada kenaikan harga bahan api tetapi sebaliknya peranan orang tengah yang cuba mengaut keuntungan.

Beliau berkata kerajaan negeri telah menubuhkan sebuah jawatankuasa khas bagi memantau kenaikan harga barang termasuk tindakan orang tengah memanipulasi harga barangan di pasaran.

Jawatankuasa khas itu dipengerusikan oleh Menteri Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna Sabah Datuk Jainab Ahmad Ayid.

“Kita menerima beberapa aduan mengenai kenaikan harga barangan di Sabah dan kita haras mengambil tindakan dan memantau perkara ini secara konsisten,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pasca Kabinet pertama bagi tahun ini di Wisma Innoprise, di sini semalam.

Musa berkata jawatankuasa khas itu akan memantau kenaikan semua jenis barangan tanpa mengklasifikasikan barangan tertentu terutama barang kawalan.

Dalam perkembangan lain, Musa berkata sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri buat julung kali akan diadakan di Tawau pada Isnin dan Selasa ini.

Beliau berkata majlis tahlil dan bacaan Yassin akan diadakan pada Isnin dan perarakan sambutan di Padang Perbandaran Tawau pada keesokkannya. — Bernama

Advertisement