Anda di sini

Ringan beban kumpulan sasar

Advertisement

Muhyiddin

Kerajaan akan melihat semula keputusan merasionalisisasikan subsidi: Muhyiddin

KUANTAN: Kerajaan akan melihat semula keputusan merasionalisisasikan subsidi supaya ia benar-benar dapat meringankan beban kumpulan sasar, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata subsidi      kerajaan perlu dilihat secara lebih holistik, dalam usaha meringankan bebanan rakyat terutamanya kumpulan sa-sar.

“(Langkah) Lihat semula beberapa keputusan yang kita (kerajaan) buat untuk merasionalisasi subsidi itu (supaya) dapat meringankan beban kumpulan sasar.

“Kita (kerajaan) rasionali-sasi subsidi supaya subsidi tidak digunakan oleh pihak yang tidak berapa layak, mereka yang menanggung beban kerana pendapatan kecil perlu dapat bantuan besar dengan cara menjimatkan subsidi tetapi pengurangan subsidi dapat menampung keperluan kumpulan sasar,” kata-nya.

Muhyiddin yang juga Menteri Pendidikan berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan peralatan sekolah sumbangan Yayasan Sukarelawan Siswa (YSS) di Sekolah Kebangsaan Permatang Badak, di sini semalam.

Muhyiddin berkata selaku Pengerusi Jawatankuasa Petugas Khas Menangani Kos Sara Hidup, beliau akan me-ngadakan mesyuarat dalam tempoh terdekat ini dengan  para menteri, timbalan men-teri dan agensi berkaitan termasuk pembekal utiliti elek-trik, air dan pihak berkuasa tempatan bagi membincangkan perkara itu.

“(Mesyuarat itu) Supaya dapat melihat secara holistik dan keseluruhan dan bagai-mana langkah seterusnya dapat diambil oleh kerajaan, institusi kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan dan persa-tuan.

“Tujuan kita kalau tempoh mendatang kita tidak dapat elakkan mungkin tempoh sederhana dan panjang dapat kurangkan bebanan. Ini di-buat kerana kerajaan prihatin terhadap masalah rakyat dan tidak mahu bebanan rakyat bertambah dengan sebab pihak tertentu melakukan kenaikan kadar yang boleh timbulkan masalah,” kata-nya.

Timbalan Perdana Menteri berkata kerajaan sedar akan isu kenaikan kos sara hidup ketika ini dan akan melakukan yang terbaik dalam usaha mengurangkan bebanan rakyat.

“Sebagai Pengerusi Jawatankuasa Petugas Khas Menangani Kos Sara Hidup, saya akan berbincang dengan Perdana Menteri (bagi) melihat kepada situasi terkini dan akan mendapatkan maklum balas lebih terperinci selain keputusan dibuat untuk mengkaji semula kadar ter-tentu dan kos yang perlu ditanggung pengguna yang dikenakan sektor awam atau institusi kerajaan,” katanya.

Beliau berkata Kementerian Perdagangan Dalam Ne-geri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) juga telah diarahkan supaya meng-ambil tindakan lebih tegas terhadap para peniaga yang menaikkan harga barangan atau perkhidmatan mereka sewenang-wenangnya.

“KPDNKK mengambil langkah tegas bukan memantau tetapi bertindak terhadap peniaga yang tidak bertanggungjawab.

“Selain itu rakyat juga ada hak bukan setakat menuntut kerajaan bertindak tetapi rakyat sendiri boleh bertindak mengikut kuasa undang-undang yang ada di bawah Akta Persaingan yang diluluskan sejak 2012,” katanya.

Muhyiddin berkata dalam usaha menangani kos sara hidup, kerajaan juga akan mengambil langkah meningkatkan pendapatan rakyat, misalnya menggalakkan me-reka melakukan kerja sam-pingan seperti menjalankan perniagaan kecil-kecilan dan menceburi industri asas tani kerana pelbagai bantuan di-salurkan kerajaan.

“Maka cara ini boleh tambah pendapatan dan beban kenaikan kos tidak besar,” katanya.

Mengulas mengenai pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tentang  11 langkah bagi me-ngurangkan perbelanjaan sektor awam, termasuk me-ngurangkan elaun keraian menteri dan timbalan menteri sebanyak 10 peratus, berkuat kuasa 1 Januari 2014, Muh-yiddin berkata kerajaan juga kini bersikap berhemah da-lam mengawal perbelanjaannya.

“Pastinya ia adalah langkah permulaan kerana selepas ini kementerian-kementerian sudah diberi arahan untuk mengenal pasti apa lagi inisiatif dan langkah tertentu yang dapat diambil oleh pihak jabatan dan agensi dalam kementerian untuk kurangkan dan menjimatkan perbelanjaan,” katanya.

Ditanya sama ada langkah itu juga perlu disambut kerajaan negeri, Muhyiddin berkata: “Saya fikir pihak yang lain boleh ambil iktibar yang sama.” — Bernama

Advertisement